Räddning för diabetesfötter

En specialutvecklad smart platta kan bli lösningen på ett av de största hälsohoten för personer med diabetes; att undvika infekterade fotsår och därmed risken för amputation.

21 augusti 2017 it i vården

AdobeStock_78005071_2.jpg

Plattan som kan hjälpa personer med diabetes undvika fotsår uppfanns vid ett hackathon vid MIT med fokus på sjukvården. Personer med diabetes har mycket känsliga kärl, bland annat i fötterna. Det ökar risken för skav- och trycksår som på några veckor kan utvecklas till infekterade och svårbehandlade sår.

I Sverige beror cirka 85 procent av de amputationer som görs på diabetespatienter på infekterade sår på fötterna. I USA ligger andelen på drygt 80 procent enligt Mayo-kliniken.

Små marginaler

När ett sådant sår börjar bildas bryts vävnaden ner och orsakar en inflammation som i sin tur höjer temperaturen i foten. Det är dessa temperaturförändringar som nu kan bli en god hjälp för patienterna och deras läkare. Tidigare forskning har visat att om personer med diabetes undvek att belasta sina fötter när de var 2,2 grader varmare än normalt så minskade risken för fotsår med 70 procent. Plattan är inställd på 2,2 grader som referensvärde.

97 procent upptäcks

Patienten står på plattan i cirka 20 sekunder per dag och värdet skickas till dennes läkare via till molnet. Finns det risk för sårbildning kan läkaren lägga upp en förebyggande behandlingsplan på ett mycket tidigt stadium.

Nu testas plattan i drygt 500 hem i USA. Enligt en studie publicerad i Diabetes Care, som ges ut av American Diabetes Association, upptäcker plattan 97 procent av de begynnande såren cirka fem veckor innan de diagnostiserades av läkare.

Källa: mit.edu

Senaste nytt

Studie: Så kan hemarbete halvera dina utsläpp

21 september 2023

Hemarbete kan leda till halverade utsläpp av växthusgaser. Den ökade användningen av it-utrustning vid distansarbete är relativt obetydlig jämfört med den energianvändning som kontor och resor dit står för, enligt en ny studie.

Teknikföretagen: Både högt och lågt i regeringens höstbudget

20 september 2023

Regeringen har lämnat in sin höstbudget och Teknikföretagen ställer sig positiv till vissa delar och negativ till andra. Arbetsgivarorganisationen välkomnar satsningen på cybercampus och fler ingenjörer, men oroas över att den industrinära forsknings- och innovationspolitiken ska hamna på efterkälken. 

Zuckerbergs nya filantrop-AI

20 september 2023

Metas grundare Mark Zuckerberg planerar att inom ramarna för välgörenhetsorganisationen The Chan Zuckerberg Initiativ bygga ett AI-system med fokus på att studera mänskliga celler och sjukdomar.

Svenska chefer: Cybersäkerhet inte en styrelsefråga

20 september 2023

Mindre än hälften av vd:ar på svenska företag tycker att cybersäkerhet är en styrelsefråga. Och endast 26 procent av vd:ar kan bedöma de finansiella konsekvenserna av en lyckad cyberattack mot dem. Det visar en ny undersökning.

USA backar Ukrainas krigföring med 3d-skrivare

19 september 2023

Ukraina har tagit emot ett antal 3d-skrivare från USA som kan tillverka reservdelar till lastbilar, raketsystem och andra vapen. En skrivare har storleken av en lastbil och kan användas direkt vid fronten.

AI ska hjälpa polisstudenter med fysiska prov

19 september 2023

Hur kan träningsklockor tillsammans med AI skräddarsy polisträning och göra att fler studenter klarar av polisutbildningen? Detta ska två adjunkter vid Institutionen för idrottsvetenskap utreda i ett nytt projekt.

Stäng