Nyheter i korthet

Bild På Rysk Flagga Och Eiffeltornet Samt Os Flagga

Experter tror på fler ryska försök att störa OS i Paris

4 juli 2024

Microsoft rapporterade i juni om sina spaningar kring ryska påverkanskampanjer mot olympiska spelen i Paris, där idrottare förbjudits att tävla under rysk flagga till följd av invasionen av Ukraina. Bland annat spreds en fejkad Netflix-dokumentär vid namn ”Olympics have fallen” på nätet. Nu spår säkerhetsexperter fler ryska drag i takt med att OS-invigningen närmar sig.

Bild På Socialstyrelsens Byggnad

Socialstyrelsen får förstärkt regeringsstöd för att bekämpa desinformation

3 juli 2024

En desinformationskampanj sprider sedan flera år tillbaka falsk information om svensk socialtjänst, vilket drabbar både socialsekreterare som riskerar att hängas ut i sociala kanaler och barn som behöver stöd från samhället. Socialstyrelsen har sedan 2022 ett regeringsuppdrag att försöka motverka desinformationen och får nu förstärkt stöd för att kunna accelerera arbetet.

Moa Tivell Almega

Almega: Tjänstesektorn påverkas kraftigt av brottsligheten – nu krävs förändring

2 juli 2024

Svenska företags utsatthet för brott syns inte i den officiella statistiken, vilket leder till att näringslivets perspektiv saknas i det brottsbekämpande arbetet. Det menar Almega som i en ny rapport förespråkar att polisanmälningar ska kunna skickas in digitalt och att Sverige ska införa ett trygghetsavdrag för säkerhetslösningar. De vill också se officiell statistik över företags brottsutsatthet redovisas.

Stäng