Så ska AI-beräkningar och datacenter värma upp svenska städer

Svante Horn Sdc

En rendering på insidan av datahallen i SDC:s bergrum, och Svante Horn, vd och medgrundare. Foto: SDC.

Tänk om AI och datacenter kan göra samhället mer cirkulärt och hållbart, i stället för att endast sluka enorma mängder energi? Det är en av grundtankarna bakom Scandinavian Data Centers (SDC) där överskottsvärmen från datacentren ska återanvändas och värma upp städer. 

– Vi på SDC är unika med att designa våra datacenter för att optimalt återanvända överskottsvärme i fjärrvärmenät, växthus eller andra värmemottagare. Förutom att det är rätt utifrån ett miljöperspektiv innebär det en kostnadsbesparing som kan komma både datacenterkunder och värmemottagare till godo, säger Svante Horn, vd och medgrundare till Scandinavian Data Centers.

Scandinavian Data Centers (SDC) är ett nyetablerat företag som befinner sig i en expansionsfas inom både data- och energisektorn. För tre år sedan köpte företaget upp bergrumsanläggningen Ärnaberget utanför Eskilstuna. 

Eva Ruben Sdc

Eva Ruben, Chief Operating Officer på SDC.

Inuti Ärnaberget bygger SDC nu sitt första högsäkerhets-datacenter, och utanför berget har man redan byggt ett batterilager på tio megawatt. Batterilagret ska hjälpa till att balansera Sveriges elnät och tillhandahålla kapacitet under perioder med hög efterfrågan. Därutöver ska lagret minska behovet av fossildriven reservkraft genom att vid strömavbrott fungera som reservkraft för datacentret. 

– Vi vill sätta en ny standard i branschen och skapa ett ekosystem mellan datacenter, energilagring och värmeåtervinning för största möjliga samhällsnytta. De flesta är bekanta med att datacenter drar mycket energi, men datacenter är ryggraden av vårt digitala samhälle, så en tillvaro utan dem är helt omöjligt. Därför vill göra något klokt av situationen och använda energin som genereras i datacentren i fler led, säger Eva Ruben, COO på SDC.

Kan göra nytta i hela landet  

Inuti berget kommer servrarna att placeras i rackskåp i fem stora bergrum, och kylas ned med vätska. Efter att kylvätskan värmts upp av servrarna kommer den att värmas upp ytterligare av värmepumpar, och därefter skickas ut i fjärrvärmenätet. 50 meter utanför bergrummet går en fjärrvärmeledning.  

– Vi har kommit överens med det kommunala energibolaget Eskilstuna energi och miljö (EEM) om att de tar emot vår restvärme och använder det som värmekälla. Kommer vi upp i 22 megawatt värme om året så kan vi bli basvärmelasten i hela Eskilstuna som har drygt 100 000 invånare. Detta skulle innebära att grundvärmen i Eskilstuna kommer från vårt datacenter. Så förhoppningen är att EEM kan stänga av huvudpannan i kraftvärmeverket från början av maj till slutet av september och låta staden värmas upp av oss på SDC, säger Svante Horn.

Svante Horn Och Batterilager

Svante Horn framför SDC:s batterilager.

Under första halvan av 2026 räknar SDC med att kunna ta de första delarna av datacentret i drift. Och det finns egentligen inget som säger att tekniken enbart kommer göra nytta i Eskilstuna.  

– Våra datacenter kan göra nytta i många städer där det finns fjärrvärmenät, vilket är i runt 240 av Sveriges 290 kommuner totalt. För att maximera samhällsnyttan bör datacentret placeras på en plats längs fjärrvärmenätet där det finns ett behov av ytterligare värme året runt, säger Eva Ruben.  

Följer tre trender 

Svante Horn menar också att Scandinavian Data Centers teknik passar bra in utifrån flera rådande trender. Den första är att vi i och med AI-utvecklingen lämnar en värld där människa pratar med maskin, och i stället äntrar en era där maskin pratar med maskin.

– Detta kommer att innebära höga hastigheter i näten, vilket leder till mycket högre effekt i serverracken. Tidigare var luftkylning standard men i och med den höga värmen som alstras nu måste vätskekylning användas. Detta kommer att leda till högre ut-temperaturer från datacentret – och att mer värme blir tillgängligt för fjärrvärmenätet.  

En annan trend på temat är att värmepumpar har blivit så mycket mer effektiva de senaste åren.  

Dessutom har invasionen av Ukraina inneburit att priserna för fjärrvärme skjutit i höjden även i Sverige.  

– Fjärrvärmebolag letar aktivt efter alternativa, gröna och resilienta värmekällor. Här tänker vi lite som Churchill när han sade: “Never let a good crisis go to waste.” 

Eva Ruben menar att SDC:s ekosystem kan vara viktigt för den gröna omställningen i svenska kommuner och i samhället som helhet.  

– Det är en lockande tanke att vi i samarbete med kommun, elbolag, fjärrvärmebolag och inte minst datacenterkunder kan se till att framtidens it-laster och AI-beräkningar värmer upp våra städer, dessutom till en lägre kostnad än vad som görs idag. Samtidigt minskar vi behovet av att elda biobränsle vilket gynnar klimatet. Det är ett vinnande koncept för samhället, för datacenterkunder och för miljön, en win-win-win.

18 februari 2025Uppdaterad 21 februari 2025Reporter Fredrik Adolfssondatacenter

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning