Microsoft mest utnyttjade varumärket av cyberkriminella – här är topplistan

Microsoft Och Linkedin Loggor

Foto: Adobe stock

Nu presenterar it-säkerhetsföretaget, Check Point Software, en lista över vilka varumärken som utnyttjas mest av cyberkriminella under sista kvartalet 2024. Microsoft toppar listan, med nästan en tredjedel av dessa angrepp.

Strategierna för nätfiske utvecklas ständigt och ligorna bakom attackerna blir mer trovärdiga i att utge sig för att vara organisationerna som de använder, så att de framgångsrikt kan lura sina offer på personlig information såsom betalningsuppgifter. 

– Cyberkriminella blir allt skickligare på att imitera välkända varumärken. Nya verktyg så som AI sänker ribban för att begå nätfiske, vilket betyder att allt fler har möjligheten att genomföra dessa attacker på ett framgångsrikt sätt. Användare måste i lika hög takt bli bättre på att identifiera attacker och även uppdatera sina säkerhetssystem för att undvika att falla offer, säger Fredrik Sandström, säkerhetsexpert på Check Point Software. 

Microsoft fortsätter att vara det mest populära varumärket för dessa aktioner, närmare en tredjedel av allt nätfiske under fjärde kvartalet 2024 utgav sig för att komma från dem. Apple och Google kommer näst, men med en betydligt lägre andel på 12 procent, och LinkedIn därefter med 11 procent. 

Ökning av nätfiske med kända klädmärken under årets slut 

Forskare på Check Point Software såg även en stark ökning av nätfiske med välkända klädesmärken under julhelgerna, vid 2024 års slut. Offren luras att tro att de handlar på exempelvis Adidas eller Nike, men i själva verket är det en falsk domän med falska produkterbjudanden. Det som händer är att vid en beställning hämtas betalinformationen för att tömma kontot. 

Topp 10 – varumärken utnyttjade vid nätfiske - Q4 2024

  1. Microsoft: 32% 
  2. Apple: 12% 
  3. Google: 12% 
  4. LinkedIn: 11% 
  5. Alibaba: 4% 
  6. WhatsApp: 2% 
  7. Amazon: 2% 
  8. Twitter: 2% 
  9. Facebook: 2% 
  10. Adobe: 1% 

Källa: Check point 

7 februari 2025Uppdaterad 7 februari 2025Reporter Sofia HellströmerInformationssäkerhet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT