AI-toppmöte i Paris: EU och Frankrike biljonsatsar – USA önskar färre regleringar 

Jd Vance Och Ursula Von Der Leyen

USA:s vicepresident JD Vance och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Gage Skidmore@Flickr, European Parliament@Flickr.

Just nu pågår AI-toppmötet AI Action Summit i Paris, där världsledare och AI-chefer samlas för att diskutera tekniken. Från mötet står nu klart att EU ska försöka mobilisera 200 miljarder euro i en ny AI-satsning, och att Frankrike satsar 109 miljarder euro. På plats är även JD Vance som vill minska EU:s regleringar, och Ulf Kristersson som vill att entreprenörer ska våga mer.  

Värdskapet för AI Action Summit delas av Frankrikes president Emmanuel Macron och Indiens premiärminister Narendra Modi. Genom att hålla i mötet i Paris vill Frankrike försöka öka AI-närvaron i Europa, och samtidigt visa upp franska framsteg på området.  

På plats finns representanter från knappt 100 länder, bland annat befinner sig statsminister Ulf Kristersson, USA:s vicepresident JD Vance och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i den franska huvudstaden.  

Under tisdagen förkunnade von der Leyen att EU ska försöka mobilisera 200 miljarder euro, cirka 2,25 biljoner kronor, i en ny AI-storsatsning. Detta bland annat i form av en ny europeisk fond på 20 miljarder euro för att bygga upp storskaliga serveranläggningar, så kallade “AI-gigafabriker”, runt om i Europa. 

– Det kommer att bli det största privat-offentliga partnerskapet i världen för utvecklandet av tillförlitlig AI, säger Ursula von der Leyen. 

Frankrike investerar 109 miljarder euro 

Och detta var inte den enda storsatsningen som offentliggjordes i Paris. Redan innan mötet inleddes aviserade president Macron att 109 miljarder euro, över en biljon kronor, ska investeras i Frankrikes AI-infrastruktur under de kommande åren. Enligt presidenten är pengarna viktiga för att Europa och Frankrike ska kunna konkurrera med USA och Kina på AI-området.  

– Det viktigaste slaget för européerna är att investera, investera, investera, säger Emmanuel Macron. 

Den initiala finansieringen kommer från Abu Dhabis MGX-fond. I ett senare skede kommer även ett konsortium av franska företag att ansluta. Därutöver kommer den kanadensiska kapitalförvaltaren Brookfield att investera 20 miljarder euro i Frankrikes AI-infrastruktur.  

Macron hänvisade också till den kraftiga energiförbrukning som AI kräver och framhöll att Frankrike sticker ut på området genom sin användning av kärnkraft. I samband med detta delade han ut en minikänga mot USA och Donald Trump. 

– Jag har en god vän på andra sidan Atlanten som säger “drill, baby, drill”. I Frankrike behöver vi inte borra efter gas och olja, här kan vi förlita oss på kärnkraft. Elektriciteten är redan tillgänglig.  

JD Vance önskar färre regelverk 

På tal om USA presenterade även landets vicepresident JD Vance sin syn på AI-utvecklingen under tisdagen. Där offentliggjordes inga nya investeringar utan Vance berättade att han önskar en mer optimistisk inställning till AI och att EU sätter upp enklare och färre regelverk för tekniken.

– AI kommer att göra oss mer produktiva, ge mer välstånd och göra oss friare. Men vi behöver internationella system som främjar skapande av AI-teknik, snarare än att strypa den. USA kan inte och kommer inte att acceptera det, säger JD Vance.

Ursula von der Leyen – som offentliggjorde EU:s storsatsning precis efter JD Vance tal – ser annorlunda på situationen. 

– AI kan vara en gåva för mänskligheten men vi måste se till att fördelarna sprids. Vi vill ha en AI som alla samarbetar om och som alla kan gynnas av. Det är vår europeiska väg, säger hon.  

Ulf Kristersson: “Var innovativa och ta risker” 

Statsminister Ulf Kristersson är, som tidigare nämnt, också på plats i Paris och skriver på plattformen X att europeiska politiker måste skapa ett bättre företagsklimat, men att entreprenörer också måste agera.  

“Börja bygga, var innovativa och ta risker. När ni stöter på hinder, berätta för oss. Vi lyssnar – och vi är redo att agera.”  

För att göra Sverige och Europa till ännu bättre platser att starta, bygga och skala upp techföretag på vill statsministern se minskad byråkrati. 

“Att minska byråkratin och reducera onödiga regleringar är ett viktigt första steg. Det som återstår måste vara tydligt, enkelt och lätt att följa. Vi måste uppmuntra teknologisk kreativitet och experimenterande, samtidigt som vi skyddar grundläggande rättigheter som yttrandefrihet.” 

Sverige som inspirationsland 

Ulf Kristersson önskar samtidigt att övriga EU tittar på Sverige som är “ett ledande land inom innovation.” Han menar att det finns många skäl till detta, där ett är vår fungerande kapitalmarknad.  

“I Sverige är investeringar i startups inte bara för eliten. Till skillnad från de flesta europeiska länder har vi gjort det enkelt och fördelaktigt för alla medborgare att investera sina besparingar direkt på aktiemarknaden istället för att låta dem ligga orörda på sparkonton. Denna breda tillgång till kapital ger bränsle åt både nya och etablerade företag och driver innovation.”

“Resultaten talar för sig själva. Under det senaste decenniet har Sverige haft över 500 börsnoteringar – fler än Tyskland, Frankrike, Spanien och Nederländerna tillsammans.” 

Avslutningsvis skickar Kristersson en uppmaning till Europa.

“Jag är också här för att skicka ett tydligt budskap: Europa får inte halka efter i nästa innovationsvåg. Sverige är långt ifrån perfekt, men vi har visat vad som är möjligt. Nu måste vi säkerställa att Europa som helhet förblir en plats där världsförändrande teknologier föds – och blir stora.” 

11 februari 2025Uppdaterad 13 februari 2025Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning