SCB: Stor brist på it-arbetskraft i Sverige

Så mycket som 70 000 personer saknas på den svenska arbetsmarknaden, och bland annat it-arkitekter är den yrkeskompetens som är mest eftersökt. Det visar ny statistik från Statiska Centralbyrån (SCB). Samtidigt framgår att många företag stött på problem i rekryteringsprocessen.
I en ny undersökning från SCB, Lediga jobb och rekryteringsbehov, kan man nu mer detaljerat se vilken kompetensbrist som råder på den svenska arbetsmarknaden. För tredje kvartalet 2024 rapporterade arbetsgivarna en total brist på 70 000 personer inom många områden. Bristen på arbetskraft är utspridd både inom gymnasiala och eftergymnasiala yrken.
– Det är första gången som det finns officiell statistik över bristen per yrke, säger Katja Olofsson, arbetsmarknadsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.
Trots brist inom it och teknik lyckas de flesta rekrytera
Enligt rapporten så svarar arbetsgivare inom it att det finns en brist 4 700 person, främst utvecklare, och inom teknikområdet 5 000 ingenjörer/tekniker, särskilt el/maskin. Samtidigt svarar de flesta att de lyckats rekrytera ”alltid” eller ”oftast” – 9 av 10 inom it och en majoritet inom teknik.
Råder brist i vård och skola
Utöver it-sektorn vittnar även sektorer som vård och skola om kompetensbrist. Inom vården visar siffrorna att det finns en brist på 3 500 undersköterskor, 1 400 läkare, 2 400 sjuksköterskor. Dessutom är det svårt att hitta specialister inom olika, specifika vårdområden såsom exempelvis psykiatri och anestesi.
I skolan saknas totalt 3 800 pedagoger, fördelat på 1 100 grundskolelärare,
1 000 förskollärare, 900 fritidspedagoger och 400 speciallärare/-pedagoger. Däremot har de flesta arbetsgivare lyckats relativt väl med att anställa lärare till förskoleklass och lågstadiet.
Mer än hälften rapporterar problem vid rekrytering
Enligt SCB:s rapport har 51 procent av arbetsgivarna haft problem vid rekrytering det senaste halvåret. De vanligaste problemen är för få sökande eller att de sökande saknar rätt yrkeserfarenhet eller utbildning, över 60 procent, följt av att sökande hade för höga lönekrav, 38 procent.
Trots att många arbetsgivare justerade i sina ansökningar, lyckades 39 procent inte anställa det antal de sökte, vilket kan tyda på arbetskraftsbrist. För hälften av de arbetsgivare som inte lyckades rekrytera tillräckligt blev konsekvensen ökad arbetsbelastning för befintlig personal eller omorganisationer.
Antal personer som saknades per yrkesgrupp tredje kvartalet 2024
-
IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare m.fl. - 4 700
-
Undersköterskor - 3 500
-
Grundlärare, fritidspedagoger och förskollärare - 3 000
-
Ingenjörer och tekniker - 2 900
-
Försäkringsrådgivare, företagssäljare och inköpare m.fl. - 2 800
-
Snickare, murare och anläggningsarbetare 2 500
-
Sjuksköterskor (inklusive specialistsjuksköterskor) - 2 400
-
Fordonsmekaniker och reparatörer m.fl. - 2 400
-
Civilingenjörsyrken - 2 100
-
Kockar och kallskänkor - 1 700
-
Butikspersonal - 1 600
-
Skötare, vårdare och personliga assistenter m.fl. - 1 600
-
Installations- och industrielektriker m.fl. - 1 600
-
Lastbils- och bussförare - 1 500
- Läkare - 1400
Läs mer om ämnet: