Så många jobb kommer att påverkas eller ersättas av AI

Bild På Personer Som Går Och Ai Appar

Två av tre jobb i Sverige är exponerade för AI, och 25 procent är mycket högt exponerade, visar en ny rapport från Almega. Påverkan från AI förväntas bli allra störst inom privata tjänstesektorn. Samtidigt visar en rapport från Kantar Sifo att höginkomsttagare nyttjar generativ AI mer än tre gånger så mycket som låginkomsttagare.

11 april 2025Uppdaterad 11 april 2025Reporter Fredrik AdolfssonAIFoto Adobe Stock

– I Sverige har vi en stor kunskapsintensiv tjänstesektor och den är högt digitaliserad och det betyder att många av de jobben är mer exponerade mot AI än andra jobb på arbetsmarknaden som är mer fysiska jobb, säger Patrick Joyce, chefsekonom på Almega, till Sveriges Radio.

Två av tre anställda i Sverige arbetar i yrken som åtminstone är medelhögt exponerade mot AI, och 25 procent verkar i yrken som är mycket högt exponerade. För att räkna ut detta har man använt det så kallade AIOE-indexet som kopplar samman specifika AI-applikationer med mänskliga förmågor inom olika yrken. Genom att analysera hur mycket AI kan efterlikna eller ersätta dessa förmågor, beräknas ett exponeringsvärde. 

Kognitiva yrken, exempelvis inom kontor, it, kommunikation och finans, kommer att påverkas hårdast. Här finns många arbetsuppgifter som i hög utsträckning kan utföras av AI-verktyg. Kundtjänst och administration lyfts fram som exempel på yrken som löper stor risk att helt automatiseras. 

Viktigt med kompetensutveckling

Patrick Joyce påpekar dock att merparten av alla yrken innehåller centrala moment som endast människor kan utföra. Han tror även att kraven på kompetensutveckling kommer att öka framöver.

– Den stora majoriteten av jobb som faktiskt påverkas av AI kommer inte att försvinna, de kommer att förändras. Angående kompetensutveckling tror jag att mycket kommer att bli ett samarbete mellan arbetstagare och arbetsgivare, där arbetsgivare kommer att bredda eller fördjupa deras arbetsuppgifter så att de kan arbeta tillsammans med maskinerna och inte trängas undan, säger Patrick Joyce.

Höginkomsttagare mer AI-positiva

Ungefär samtidigt som Almegas undersökning kommer en undersökning från Kantar Sifo som har tittat på hur användningen av generativ AI ser ut för olika inkomstgrupper. Undersökningen visar att höginkomsttagare använder generativ AI i jobbet mer än tre gånger så ofta som låginkomsttagare.

– Skillnaderna i AI-användning och attityder speglar en digital klyfta som riskerar att vidgas. De som redan står starkt på arbetsmarknaden förstärker sin position med ny teknik, medan andra halkar efter, säger Niklas Liedholm, Head of AI / GenAI på Solita Sverige, som beställde undersökningen, till Dagens Teknik.

Mellan de olika inkomstgrupperna finns även skillnader i inställningen till AI. Bland de som tjänar över 65 000 kronor i månaden tror 82 procent att AI kommer ha en positiv inverkan på företag och organisationer. Bland personer med löner under 22 000 kronor i månaden är siffran istället 38 procent. Här krävs ett arbete så att teknikutvecklingen inte förstärker rådande ojämlikheter, anser Niklas Liedholm.

– Hur vi uppfattar AI styr både hur tekniken används idag och hur arbetsmarknaden kommer att se ut imorgon. Det krävs en inkluderande digital utveckling om AI ska gynna alla, inte bara ett fåtal, säger han.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT