Nytt it-kollektivavtal: Kortare arbetstid mot tillåtet nattarbete

Einar Humlin, chefsförhandlare, Techsverige.
Nu har kollektivavtalet mellan Techsverige, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia tecknats för medarbetare inom it/tech-området. Utöver höjda löner och avsättning till flexpension, är avtalet unikt i sitt slag för branschen, då det för första gången avtalas om förkortad arbetstid, motsvarande en dag om året. I gengäld får arbetsgivarna möjlighet till nattarbete.
Förhandlingarna om det nya kollektivavtalet i tech- och it-branschen är nu avslutade och enligt parterna har det skett i god dialog, men också varit tufft då de i vissa delar stått långt ifrån varandra. I dag annonseras att det nya it-avtalet är på plats och gäller från 1 april 2025.
Det är ett avtal som sticker ut i en bransch med hög arbetsbelastning och högt arbetstempo. Utöver en årlig löneökning har Unionen, som företräder medarbetarna, jobbat för frågor som balans i livet, vilket har känts extra viktigt för deras medlemmar inom it i årets avtalsrörelse. Och efter långa förhandlingar har Unionen och Techsverige, som företräder arbetsgivare inom it/tech, kommit överens om att införa system för arbetstidsförkortning.
Techsverige fick acceptera arbetstidsförkortning
– Vi har lyckats införa arbetstidsförkortning. Det banar väg för en attraktivare bransch och ger våra medlemmar bättre förutsättningar för balans i livet, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.
Arbetstidsförkortning har varit ett centralt krav från facken i årets avtalsrörelse. Trots att Techsverige konsekvent motsatt sig en sådan reglering, fick de i det avslutande skedet acceptera en begränsad skrivning om arbetstidsförkortning – motsvarande en dag per år med start 2026. Facken – Unionen, Akavia och Sveriges ingenjörer – ställde detta krav som ett ultimatum och frågan löstes enligt Techsverige ”med en kompromiss som skyddar företagen från konflikt, begränsar regleringens omfattning och ger viss handlingsfrihet i implementeringen”.
It-företag med kollektivavtal får bedriva nattverksamhet
Techsverige å sin sida förhandlade om möjligheten till nattarbete som tidigare varit förbjudet enligt kollektivavtalet. ”Företag med Techsveriges it/tech-avtal får med det nya avtalet större flexibilitet och möjlighet till anpassningar efter verksamhetens behov. Nattarbetsförbudet avtalas bort och det blir möjligt för alla företag med kollektivavtalet att bedriva nattverksamhet”, skriver man i sitt pressmeddelande.
Flexibel lönerevision – till arbetsgivarens fördel
Techsverige har även fått igenom ökad flexibilitet gällande datumet för lönerevisionen. Det totala avtalsvärdet följer industrins märke på 6,4 procent över två år, vilket motsvarar löneökningar om totalt 5,5 procent – 3,0 procent 1 april 2025 och 2,5 procent 1 april 2026 – och arbetstidsförkortning motsvarande 0,5 procent samt avsättning till flexpension på 0,4 procent.
– Vi är nöjda med den ökade flexibilitet vi fått in i avtalet. Det nya avtalet innebär att företag med Techsveriges it/tech-avtal nu får ett generellt undantag från nattarbetsförbudet i arbetstidslagen. Det möjliggör nattarbete, något som företag utan kollektivavtal inte har tillgång till. Det är också glädjande att vi fått igenom flexibilitet i datum för lönerevisionen, vilket varit efterfrågat, särskilt från bolag som ingår i en internationell koncern, säger Einar Humlin, förhandlingschef på Techsverige.
”En viktig seger för rättvisa villkor”
Fackförbunden har även förhandlat fram samma rätt till övertidsersättning för deltidsanställda.
– Utöver löneökningar och arbetstidsförkortning har vi även lyckats få igenom att den som jobbar deltid får samma ersättning som heltidsanställda när de jobbar över – en viktig seger för rättvisa villkor, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.
Förhoppningen är att avtalet – där de anställda i branschen kanske kan ses som de största vinnarna – kan leda till nöjdare medarbetare och bidra till en mer attraktiv bransch, vilket även gynnar arbetsgivarna.
Det nya kollektivavtalet sträcker sig över två år och omfattar cirka 1 000 it- och techföretag och 55 000 medarbetare. Avtalet gäller för alla medarbetare på arbetsplatsen, även för den som inte är med i facket.
Läs mer om ämnet: