Ny rapport: Systemintrång, tredjepartsrisker och spionage ökar kraftigt

Bild På Hackad Dator Och Hamn Med Containrar

En ny säkerhetsrapport från Verizon visar en fördubbling av systemintrång i EMEA. Samtidigt ökar ransomwareattacker och tredjepartsrisker globalt, vilket ställer högre krav på företags säkerhetsarbete både internt och externt.

25 april 2025Uppdaterad 25 april 2025Reporter Sofia HellströmerSäkerhetFoto Adobe stock

Verizon Business släppte nyligen sin cybersäkerhetsrapport Data Breach Investigations Report 2025 (DBIR), där över 22 000 säkerhetsincidenter analyserats, inklusive 12 195 bekräftade dataintrång.

EMEA – hög andel interna hot 

I Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA) har andelen systemintrång fördubblats det senaste året och utgör nu 53 procent av intrången. Närmare en tredjedel, 29 procent, av alla dataintrång kommer inifrån organisationen vilket är betydligt högre än i andra regioner.

– Den stora ökningen av interna intrång i EMEA synliggör behovet av att stärka sin interna cybersäkerhet. Organisationer måste göra mer än att skydda sig mot externa hot och fostra en säkerhets- och ansvarskultur internt, säger Sanjiv Gossain, Group Vice President och Head of EMEA på Verizon Business. 

Globalt: Ökade intrång, sårbarheter och spionage 

De dataintrång som involverar en tredje part, exempelvis underleverantörer, har fördubblats och står nu för 30 procent av totalen. Utnyttjandet av kända sårbarheter i system har ökat med 34 procent jämfört med föregående år, och ransomwareattacker ökade med hela 37 procent. De sistnämnda utgör nu 44 procent av de globala intrången.

Förra årets incidenter visar även att spionagemotiverade intrång ökat från 3 till 20 procent inom tillverkningsindustrin och drabbar även sjukvården i högre grad. Utbildnings- och finansbranschen är även de hårt utsatta och möter stora cybersäkerhetsutmaningar. Likaså inom detaljhandeln där cyberincidenterna ökat med 15 procent på ett år; här kan man se att angriparna fokuserar mer på kunduppgifter, affärsplaner och rapporter än betalkortsdata. 

Fler avstår att betala lösensummor

Däremot syns en positiv trend i att företag inte är lika villiga att betala lösensummor. 64 procent betalade inte lösensummor förra året jämfört med 50 procent för två år sedan.  

Mänskliga faktorn fortsatt stor – utbildning krävs

Tydligt är att den mänskliga faktorn fortfarande är en mycket vanlig del av intrångskedjan, genom exempelvis nätfiske och missbruk av inloggningsuppgifter. Social engineering är den näst vanligaste metoden i EMEA. Här menar Verizon att alla företag och organisationer behöver stärka både det externa försvaret och den interna säkerheten genom utbildning, ordentliga åtkomstkontroller och genom att bygga en säkerhetskultur.

– Resultaten påvisar vikten av att införa en säkerhetsstrategi på flera nivåer. Företag måste satsa på robusta lösningar och omfattande utbildning för sina anställda, säger Chris Novak, Vice President, Global Cybersecurity Solutions, Verizon Business.

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT