Mot en bättre vård med nytt AI-centrum på KI

Två Läkare Tittar På Genomskinlig Tavla Med Data Och Hegaxon; Ki, Ai, Centrum

Ett nytt centrum för AI-innovation etableras som en långsiktig verksamhet på Karolinska Institutet. Syftet är att stötta KI som organisation samt samarbetspartners som Region Stockholm och Karolinska Universitetssjukhuset i sina respektive AI-resor. Centrumet är också tänkt att fungera som en länk till liknande initiativ nationellt och globalt. 

19 mars 2025Uppdaterad 19 mars 2025Reporter Sofia HellströmerAIFoto Adobe Stock

– AI har en enorm potential att bidra till en mer kvalitativ vård för fler medborgare, och göra vården mer skalbar och distribuerad. Samtidigt är det inte så lätt att implementera AI-lösningar. Det finns många regulatoriska utmaningar och många faktorer att ta hänsyn till för att lösningarna faktiskt ska bli användbara ur ett sjukvårdsperspektiv, säger Johanna Furuhjelm, föreståndare för Centrum för AI-innovation samt projektanordnare för EU-projektet TEF Health i Sverige, vars syfte är att gynna innovation och implementering av AI-lösningar inom hälso- och sjukvården.

Det operativa teamet på Centrum för AI-innovation består idag av cirka 20 personer, däribland initiativtagare Daniel Lundqvist, professor i neuroimaging vid Karolinska Institutet, som även leder den svenska noden i TEF Health. Johanna Furuhjelm tror att det finns förutsättningar för ett lyckat projekt. 

– Det är denna breda expertis som lägger grunden för att vi ska lyckas och säkerställer att vi kan skapa stödstrukturer som finns kvar även efter att projektet TEF Health är avslutat, säger Johanna Furuhjelm, i ett pressmeddelande.  

Fyra huvudsakliga fokusområden 

Centrum för AI-innovation ska framför allt fokusera på fyra områden:  

  • att gynna och stödja forskning inom AI; 
  • att gynna innovationer inom AI; 
  • att gynna nyttogörande av AI; 
  • att bidra till utbildning och undervisning inom AI.   

Genom centrumets etablering kommer det finnas möjlighet att testa och validera AI-algoritmer på kliniska data samt få stöd i utvecklingsarbetet och i implementeringen i sjukvården genom att koppla ihop AI-innovatörer med klinisk expertis. 

– Vi vill fungera som en brygga mellan forskning och klinisk praxis. AI-forskningen vid KI är också ganska utspridd. Centrum för AI-innovation erbjuder en central plats där vi kan stödja varandra och samtidigt vara en tydlig väg in för de samarbetspartners som jobbar utanför KI, såväl nationellt som internationellt, säger Johanna Furuhjelm. 

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT