Svenska företag sega på att införa genAI – kostar 160 miljarder årligen
Daniel Sack, AI-expert och Managing Director and Partner, Boston Consulting Group. Foto: Adobe stock, Boston Consulting Group.
Svenska företag går årligen miste om 160 miljarder i produktivitetsvinster på grund av saktfärdighet att införa generativ AI. Detta visar en rapport från Boston Consulting Group, där man jämfört hur implementeringen av GenAI ser ut i Sverige kontra andra europeiska länder.
I rapporten GenAI Complacency: The costly inaction in the Nordics har Boston Consulting Group frågat tjänstemän och chefer om deras användande av generativ AI. I Sverige använder endast 18 procent GenAI varje vecka, vilket är mycket lägre än Europa-snittet på 54 procent.
I snitt bidrar generativ AI till att spara 2,6 timmar i veckan för svenska tjänstemän, jämfört med det europeiska snittet på 5,3 timmar. Enligt BCG:s uträkningar kostar detta svenska företag 160 miljarder kronor i uteblivet produktionsvärde. I rapporten påpekar konsultföretaget även att GenAI har möjlighet att öka produktiviteten på svenska arbetsplatser till ett värde av 240 miljarder kronor – vilket motsvarar 3,9 procentenheter av Sveriges BNP.
– Rapporten understryker kostnaden för den tekniska klyftan till andra länder. Införandet av AI på arbetsplatsen kommer att bli en nödvändighet för många svenska företag för att bibehålla konkurrenskraften. Då behövs det göras mer än vad som görs idag, säger Daniel Sack, AI-expert och Managing Director and Partner, Boston Consulting Group.
BCG skriver också att rapporten indikerar en tydlig skillnad mellan uppfattning och realitet. Trots den relativt låga användningen jämfört med andra länder anser 73 procent av svenska företagsledare att de gör stora framsteg när det kommer till att integrera AI i verksamheten.
Krävs mer jobbspecifik AI-utbildning
För att bli bättre behöver svenska företag investera mer i AI-utbildningar. Svenska medarbetare som fått jobbspecifik AI-utbildning gör 2,6 gånger mer tidsbesparingar i det dagliga arbetet, men endast 35 procent av arbetstagarna har fått en sådan utbildning.
– Förhoppningsvis kan rapporten fungerar som en väckarklocka för svenska företag att inse och ta itu med sin eftersläpning i användningen av AI. Det är tydligt att ett mer proaktivt förhållningssätt till AI-integration och utbildning krävs för att behålla konkurrenskraften på den globala arenan och frigöra det betydande ekonomiska värde som står på spel, säger Daniel Sack.
1000 personer deltog i enkäten i Sverige. Av dessa var 52 procent tjänstemän, 26 procent linjechefer, 19 procent mellanchefer eller avdelningschefer och 4 procent ägare eller vd.
Läs mer om ämnet: