It-kompetens – oroande bristvara på svenska arbetsmarknaden 

Bild På Programmerare

Foto: Adobe stock

Bristen på it-kompetens är arbetsmarknadens största bekymmer. Var fjärde arbetsgivare uppger att de har svårt att rekrytera it-kompetens och inom it-branschen svarar 83 procent av arbetsgivarna att de har svårt att hitta rätt expertis eller kunskap. Det visar den nya rapporten Talent Shortage från Manpowergroup.

Men det är inte bara it-kompetens som är en bristvara utan det råder en kompetensbrist i stort. Så många som 76 procent av arbetsgivarna i Sverige uppger att de har ganska eller mycket svårt att hitta rätt kompetens. Det innebär en fördubbling sedan 2015 då 39 procent av arbetsgivarna uppgav att de led av kompetensbrist.  

– Kompetensbristen i Sverige har nu legat på en rekordhög nivå i över fem år, med den teknologiska utvecklingen som en av de starkast drivande faktorerna. På en föränderlig arbetsmarknad ökar behoven av att digitalisera verksamheten inom samtliga branscher, så efterfrågan på it-kompetens lär knappast minska över tid, säger Helen Remnås, Managing Director, Experis, i ett pressmeddelande. 

Kompetensutveckling av redan yrkesverksamma 

Helen Remnås tror inte heller att all denna kompetensbrist kan tillgodoses från enbart examinerade studenter utan att det kommer krävas kompetensutbildningar av redan yrkesverksamma. Detta håller Per Johansson, vd på Manpowergroup Sverige, med om: 

– Kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden är hög, branschöverskridande och bestående. För att motverka problemet bör arbetsgivarna se över sina metoder. När det är svårt att rekrytera den kompetens som behövs kan företagen arbeta på fler fronter, bland annat med att kompetensutveckla befintliga medarbetare.

Dessa branscher lider mest brist på kompetens 

Den största kompetensbristen finns inom branscherna hälsa, sjukvård och life science (84 procent), energi- och samhällsservice (83 procent) samt it-branschen (83 procent). Den största bristkompetensen i Sverige är dock it-kompetens, som 26 procent av landets arbetsgivare uppger att de lider av.  

På frågan om vad de gör för att locka rätt kompetens svarar svenska arbetsgivare att de erbjuder flexibilitet vad gäller arbetstid. Globalt är den vanligaste förmånen kompetensutveckling och omskolning vid en rekrytering.  

Talent Shortage är en undersökning utförd under oktober månad 2024, svarande är 40 413 arbetsgivare i 42 länder, varav dessa är 788 arbetsgivare från Sverige. 

28 januari 2025Uppdaterad 28 januari 2025Reporter Sofia Hellströmerarbetsplats

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT