Undersökning: Svenska åttondeklassare har låga it-kunskaper

Skolelever Med Surfplatta

Foto: Mostphotos

Fyra av tio svenska åttondeklassare har låga eller mycket låga it-kunskaper. Det visar den stora mätningen Icils 2023, där åttondeklassare i 34 olika länder har testats.

Mätningen Icils (International Computer and Information Literacy Study) har genomförts av forskarorganisationen IEA och visar att 39 procent av svenska elever presterar på en låg eller mycket låg nivå när det gäller it-kunskap.

Svenska åttondeklassare presterar på samma nivå som Norge och Finland och saknar grundläggande kunskaper i att värdera information på nätet. 

– Svenska elever använder digitala verktyg i hög utsträckning i skolan, men det innebär inte att de får väl utvecklade färdigheter, säger Anna Castberg som är avdelningschef och undervisningsråd vid Skolverket, till Dagens Nyheter.

Socioekonomisk bakgrund spelar roll

Bland de svenska åttondeklassarna finns en viss skillnad mellan könen, men en större skillnad mellan elever från olika socioekonomisk bakgrund. 

– Det är en av de mer oroande aspekterna som kommer fram i den här undersökningen, att den visar så stora skillnader till exempel beroende på vad föräldrarna har för utbildningsnivå, säger Anna Castberg.

IEA genomförde en liknande undersökning för fem år sedan. En jämförelse mellan undersökningarna visar att det inte skett någon förbättring under perioden. 

– Trots att elever i åttan använder digitala verktyg har det inte inneburit att de presterar bättre, varken i Sverige eller i världen. Det finns även länder som presterar sämre än för fem år sedan, säger Anna Castberg. 

Danmark tappar 

Sydkorea, Tjeckien, Taiwan och Danmark är några av länderna i topp. De danska eleverna har dock tappat något sedan förra mätningen. 

I undersökningen mäts bland annat elevernas förmåga att söka, värdera och presentera information digitalt. Därutöver undersöks medvetenheten om risker och ansvarstagande på nätet.

13 november 2024Uppdaterad 13 november 2024Reporter Fredrik Adolfssonskola

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT