Svårt att förstå konsekvenser av ett samhälle utan internet
Foto: Adobe stock
I en ny undersökning med 5 000 respondenter var det inte mer än hälften som skulle bli riktigt oroade om internet låg nere i en vecka. Resultatet tyder på att det sannolikt är svårt att förstå omfattningen av vad det skulle innebära, både för företag och privatpersoner.
– Internet är inbakat i allt. Därför skulle det inte dröja länge efter ett avbrott innan den samhällsordning vi känner kan rubbas, det skulle påverka betalningssystem, så att vi inte kan handla i mataffären eller tanka bilen. Vi kan inte följa nyheterna, inte boka tid hos läkaren, och sjukhusen måste avboka ingrepp, säger Martin Lippert, vd på GlobalConnects.
Resultatet av undersökningen tyder på att respondenterna inte inser hur det skulle påverka hela samhällets infrastruktur, både för företag och privatpersoner.
– Risken för ett totalt avbrott under en hel vecka är liten, menar Martin Lippert. Däremot är det mycket sannolikt att vi kommer att uppleva flera större avbrott på delar av nätet till följd av cyberattacker eller fel. Det krävs bara en svag länk för att hela internet ska påverkas.
Ett vanligt fel kan få stora konsekvenser
Gemene man kanske i första hand tänker på krig, hackerattacker eller andra stora händelser som kan göra att internet slås ut. Men helt vanliga fel hos en it-leverantör kan också få förödande konsekvenser till följd av den samhällsstruktur vi byggt upp baserat på digitalisering.
Så hur vi kan vi vara bättre förberedda om vi tappar uppkoppling? Här menar Martin Lippert att både offentliga och privata organisationer inte har en tillräckligt robust nätverkslösning, och att digitala avbrott kan få mycket allvarligare konsekvenser än vad som är nödvändigt.
– Separata internetlinjer, strömbackup på knytpunkter och skydd mot överbelastningsattacker (så kallade DDoS-attacker) från hackare, är några delar som behövs för en starkare nätverkslösning. Det är avgörande att både offentliga organisationer, privata företag och alla medborgare utvecklar en robusthet mot störningar på nätet, avslutar GlobalConnects vd Martin Lippert.
Kort om undersökningen
YouGov har utfört undersökningen på uppdrag av Globalconnect, som är en leverantör av digital infrastruktur och datakommunikation. De svarande kommer från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland, med 1000 svarande från varje land, insamling av data skedde i juni 2024.
Läs mer om ämnet: