Regeringsreform: Trafikverket, Skatteverket och Försäkringskassan får ansvar för myndigheters it-drift
Civilminister Erik Slottner. Foto: Mostphotos, Ninni Andersson/Regeringskansliet.
För att möta den förändrade hotbilden mot Sverige har regeringen beslutat om en ny förordning ämnad att stärka säkerheten och kostnadseffektiviteten i myndigheters it-drift. I den nya förordningen blir Försäkringskassan samordnande myndighet samtidigt som Trafikverket och Skatteverket blir så kallade leverantörsmyndigheter.
Försäkringskassan har sedan 2017 regeringens uppdrag att erbjuda samordnad och säker it-drift för vissa myndigheter. I dagsläget levererar Försäkringskassan it-tjänster till över 70 myndigheter, där 21 länsstyrelser är inkluderade.
Nu menar regeringen att arbetet behöver förstärkas, och därför har man beslutat om en ny förordning om statlig it-drift.
I den kommande förordningen ska Försäkringskassan vara samordnande myndighet. Det tillkommer också så kallade leverantörsmyndigheter som kan tillhandahålla it-tjänster till myndigheterna. Trafikverket och Skatteverket har fått i uppdrag att vara leverantörsmyndigheter.
De tre myndigheterna ska tillsammans säkerställa en samordnad, effektiv och säker hantering av it-tjänster inom staten.
– Med den nya förordningen skapar regeringen varaktiga förutsättningar för samordnad och säker statlig it-drift. Att myndigheter med hög cyberkompetens och betydande erfarenhet av it-drift kan erbjuda sådana tjänster till andra myndigheter ökar både kostnadseffektiviteten och säkerheten för våra myndigheter, säger civilminister Erik Slottner.
Finansieras genom avgifter och regeringsanslag
Leverantörsmyndigheterna ska finansiera de efterfrågade it-tjänsterna genom avgifter. Därutöver har regeringen i 2025 års budgetproposition tillskjutit anslagsmedel för reformen som ska finansiera:
- Uppstartskostnader för de myndigheter som kommer att få uppdrag som leverantörsmyndigheter.
- Kostnader för Försäkringskassans nya uppgift som samordnande myndighet.
- Kostnader för att följa upp förordningen. Vilka som får i uppdrag att genomföra uppföljningen ska regeringen återkomma om.
Den nya förordningen ska träda i kraft 1 januari 2025.
Läs mer om ämnet: