Polisoperationen Beta använder AI i arbetet mot mäns våld mot kvinnor

Polis Med Väst

Foto: Adobe stock

Jönköpings läns polisområde använder nu AI för att sålla bland datamängder som hjälper polisen att ringa in män som kan utgöra fara för kvinnor. Polisoperationen kallas Beta, och syftar både till att upptäcka våld i nära relationer och hitta återfallsförbrytare.

Polisen tittar efter ett tjugotal faktorer som används för att punktmarkera män som bedöms utgöra en risk för kvinnor. Det kan handla om faktorer som att man genomgått en separation i närtid med gemensamma barn, eller att man uppvisat självmordstendenser och använt sexuellt våld. Det kan också finnas historia hos männen av alkohol- och narkotikamissbruk, att man begått barnfridsbrott eller har kontaktförbud. Gemensamt är att alla klassas som huvudriskfaktorer. 

Till grund ligger utredningsmaterial som förhör och förundersökningar vilket medför störa datamängder. Därför har polisen nu börjat bearbeta materialet med AI.

– Vi behöver givetvis kontrollgranska det i efterhand, men det sparar oss otroligt mycket tid. Vi har fått hjälp av en kriminolog att utveckla tekniken, berättar Håkan Boberg, chef för Jönköpings läns polisområde, till Jönköpingsposten.

Målbild att minska mörkertalet

Med hjälp av de AI-sållade uppgifterna uppdaterar polisen veckovis en lista med 15-20 namn på potentiella förbrytare utifrån riskfaktorerna. Vissa av männen vet om att de finns på listan och får då delta i möten för att förhindra att situationen trappas upp.

Idag kan polisen dela information med den psykiatriska vården, men från andra hållet finns sekretess. I framtiden är förhoppningen att kunna utveckla ett slags varningsklockor så att polisen kan få indikationer från socialtjänst och psykiatrin när män uppvisar riskbeteenden. Detta skulle hjälpa polisen att minska mörkertalet för kvinnomisshandel – som idag ligger på 96 procent.

Operation Beta löper på begränsad tid fram till nästa sommar. Men listan kommer att leva kvar, och målbilden är att de nya arbetssätten ska ingå i polisens arbete mot mäns våld mot kvinnor.

– Det här är ingen dagslända. Vi förskjuter och förflyttar gränser nu, säger Håkan Boberg.

21 november 2024Uppdaterad 21 november 2024Reporter Therese Bengtnerai

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT