Ökad användning men dämpad entusiasm för AI i svenskarnas vardag
Foto: Insight Intelligence
2021 slog AI-boomen igenom och mer än häften av svenskarna var positiva till hur utvecklingen påverkade dem som privatpersoner - en siffra som sedan dess minskat med 17 procent. För, samtidigt som allt fler nyttjar AI växer oron för att tekniken ska göra intrång på vår integritet. Detta enligt rapporten “Svenska folket och AI” framtagen för sjunde året i rad av Insight Intelligence.
– I takt med att nya AI-tjänster blivit allt mer tillgängliga för gemene man, har magin kring AI klingat av. Den initiala AI-entusiasmen har lagt sig och gått över till en större skepticism, säger Lukas Berg, VD på Insight Intelligence.
Bland annat oroar sig svenskarna för att inte kunna skilja mellan sann och falsk information, och att teknikanvändningen ska resultera i felaktiga rekommendationer. Endast två procent känner sig bekväma med att AI ska ta självständiga beslut om dem.
Närmare 4 av 10 svenskar uppger dessutom att deras främsta oro kopplat till AI är intrång på den personliga integriteten.
Generativ AI går hem – särskilt bland yngre
Färre säger sig idag använda AI dagligen men totalt sett upplever fler (59 procent) att deras användning av AI ökat. Främst uppskattar svenskarna generativ AI, vilket var tredje svensk uppger att de har mest nytta av i sin vardag. Det motsvarar en ökning på 14 procent jämfört med föregående år.
Exempelvis har användandet av Chat gpt ökat med 22 procent jämfört med förra året, en nästintill dubblering av samma andel förra året. Mest frälst är den yngre målgruppen i åldersspannet 16-30, varav 69 procent uppger att de använder tjänsten.
Den AI-baserade funktion som svenskar säger sig ha allra mest nytta av är dock - för första gången - översättning av språk.
AI i samhället och på jobbet
Allt fler är positiva till att AI används inom bidragssystem och utbildning, och fler är positiva till AI som beslutsstöd inom skatt, försäkring och lån än inte. Varannan svensk är dessutom positiv till att AI nyttjas för att ställa diagnoser inom vården, eller inom psykiatrin. Även AI-baserade beslutsstöd och medicinska hjälpmedel går hem hos svenskarna i hög grad, 50 respektive 27 procent är positiva till detta.
I yrkeslivet tror fler svenskar på att AI kommer att vara behjälpligt än tvärtom. 47 procent ser möjligheter med AI på jobbet och endast sex procent oroar sig för att bli ersatta av tekniken.
Om undersökningen
Den riksomfattande rapporten är framtagen av Sifo och Verian Group i samarbete med Integritetsskyddsmyndigheten, Myndigheten för digital förvaltning, eSamverkansprogrammet och Bonus Copyright Access. Totalt har 1000 svenskar i åldrarna 16-70 svarat på undersökningen.
Läs mer om ämnet: