Internationellt forskarteam undersöker AI som upptäcker hälsosvikt

Patient. Och Sjuksköterska

AI som förutser hälsosvikt hos äldre innan akuta vårdbehov uppstår. Det tittar man på i ett nytt forskningsprojekt som sträcker sig över landsgränserna och består av ett team av forskare från Sverige, Norge och Spanien. 

Syftet bakom forskningsprojektet är att förbättra äldre människors hälsa och välmående genom att tidigt upptäcka hälsoproblem. Snabba vårdinsatser kan nämligen minska allvarliga konsekvenser senare. Hanife Rexhepi som är lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och den som leder högskolans del av arbetet, säger i ett pressmeddelande:

– Att identifiera hälsosvikt i ett tidigt skede leder ofta till mer effektiva och mindre ingripande behandlingar, vilket kan ha stor positiv inverkan på äldres livskvalitet. 

Skillnader i data mellan länder  

Projektet är ett samarbete mellan forskare på Högskolan i Skövde, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) samt Biodonostia Health Research Institute och Mondragon University i Spanien. En viktig del blir att undersöka hur kulturella, praktiska och organisatoriska skillnader mellan länder kan påverka införandet. Varje grupp av forskare ansvarar för sin expertis. 

– Att införa AI-lösningar över landsgränserna är komplext eftersom datakvaliteten och tillgången till data varierar mellan regioner, vårdnivåer och länder. Därför behövs kunskap om de bästa lösningarna för att kunna skapa riktlinjer som hjälper vården i hela Europa att använda AI på ett effektivt sätt, säger Aslak Steinsbekk, professor i beteendevetenskap inom medicin och projektledare.

Olika ansvarsområden i projektet

Det spanska teamet leder arbetet med att samla in patientdata från de tre länderna och utvärdera effekten av AI-lösningen, medan det norska teamet ansvarar för att utveckla och träna AI-algoritmerna samt övervaka projektets framsteg. Det svenska teamet ansvarar för införandet, vilket bland annat innebär att analysera hur lösningen bäst kan bli en del i vårdpersonalens arbetsflöden. Målet är att skapa ett mer proaktivt arbetssätt, där patienten får möjlighet att delta i sin egen vård. Det svenska teamet ansvarar även för spridningen av forskningsresultaten för att stödja en bredare användning.

– Sjukvården står inför stora utmaningar när det gäller att erbjuda snabb och högkvalitativ vård till en växande äldre befolkning med komplexa vårdbehov, samtidigt som arbetskraften minskar. För att möta den växande efterfrågan behöver europeiska vårdsystem anta en mer proaktiv och förebyggande strategi genom tidig upptäckte av hälsosvikt och snabba insatser, avslutar Hanife Rexhepi. 

Projektet startade i november och förväntas pågå i tre år, finansierat av EU-kommissionen, Forte, Forskningsrådet och Departamento de Salud Gobierno Vasco. 

19 november 2024Uppdaterad 19 november 2024Reporter Sofia Hellströmerai

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT