Varannan svensk med funktionsnedsättning känner sig utanför digitaliseringen

Tangentbord För Synskadade

Foto: Adobe stock

Hälften av alla personer med funktionsnedsättning känner sig utanför i det digitala samhället, och många upplever en otrygghet när de surfar på internet. Det visar en ny undersökning.

Svenskarna med funktionsnedsättning och internet (SMFOI) är en undersökning som genomförs vartannat år och som kompletterar Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet. 

SMFOI-enkäten handlar om hur personer med funktionsnedsättning nyttjar internet, digitala tjänster och appar. Den senaste undersökningen visar att endast drygt 50 procent av de svarande känner sig delaktiga i det digitala samhället, att jämföra med personer utan funktionsnedsättning där två tredjedelar känner sig delaktiga. 

– Det är uppenbart att vi behöver fokusera på fler insatser för att digitaliseringen ska ge positiva effekter för fler. Det finns en risk att många hamnar på efterkälken när allt fler analoga lösningar försvinner, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på PTS, som finansierar framtagandet av rapporten. 

Appar svårare än webbplatser

Tydligt i undersökningen är också att ju mer komplexa tjänsterna är, desto större blir skillnaderna i användning mellan personer som har och inte har funktionsnedsättning. Många personer med funktionsnedsättning känner sig otrygga på nätet, samtidigt som de upplever att appar är svårare att nyttja än webbplatser.

– Dessa känslor av utanförskap vittnar om att det finns mycket att göra. Det är till exempel viktigt att fortsätta ta reda på och kommunicera användarnas behov och förmågor till de som har ansvar för att utveckla dagens digitala tjänster, säger Dan Sjöblom.

16 oktober 2024Uppdaterad 16 oktober 2024Reporter Fredrik Adolfssontillgänglighet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng