Undersökning: Så mycket tummar it-chefer på säkerheten

Bild På Phishing Koncept

Foto: Adobe stock

Drygt 70 procent av it-chefer har blivit lurade av nätfiske och hälften bryter mot sina egna säkerhetsregler. Därtill har tre av fyra it-chefer samma lösenord för många olika tjänster, visar en ny undersökning.

It-säkerhetsföretaget Arctic Wolt har presenterat sin undersökning Human Risk Behavior Report, där man talat med över 1 500 it-chefer och it-säkerhetsansvariga från 16 länder, däribland de nordiska länderna.

Undersökningen visar att 71 procent av it-chefer har klickat på phishing-länkar, samtidigt som 79 procent är övertygade om att den egna verksamheten inte kommer att drabbas av en cyberattack via nätfiske.

"Saknas medvetenhet om sitt eget agerande"

Det är också vanligt att it-chefer tummar på säkerhetsregler. Över hälften (56 procent) av cheferna uppger nämligen att de har stängt av säkerhetsfunktioner i sina egna system. Tre av fyra it-chefer medger att de använder samma lösenord för flera olika tjänster.

En av tre it-chefer vittnar om att medarbetare tvingats sluta efter att ha blivit lurade av nätbedragare.

– Att hantera den mänskliga faktorn har länge varit högsta prioritet för säkerhetsansvariga. Samtidigt visar vår undersökning om riskbeteenden att både ledningspersoner och slutanvändare ofta saknar god medvetenhet om sitt eget agerande och hur det påverkar organisationens övergripande säkerhet, säger Adam Marré, Chief Information Security Officer på Arctic Wolf.

Traditionella utbildningar räcker inte

Adam Marré betonar vidare att cybersäkerhet handlar lika mycket om människor som teknik, och att de traditionella säkerhetsutbildningarna som företag erbjuder inte hållet måttet mot cyberkrimienlla som blir allt mer sofistikerade.

– Den typiska, årliga utbildningen om säkerhetsmedvetande kan se bra ut på papperet men fungerar oftast dåligt i praktiken. Medarbetarna förblir oengagerade och oinformerade om de senaste attackerna, säger han.

16 oktober 2024Uppdaterad 16 oktober 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng