Telenor: Samverka centralt för Nordens säkerhet

Bild På Norges Sveriges Och Finlands Flaggor

Foto: Adobe stock

Nordiska länder behöver gå samman för att enat och starkt stå emot den ökade mängden cyberhot. Det är budskapet i den senaste rapporten från Telenor; Nordic Digital Security Report 2024. 

Vi ser att attackmetoder, pådrivna av AI, utvecklas i takt med en alltmer lukrativ cyberbrottsindustri och kriminellas ökade tillgång till nya angreppssätt. Detta kräver ständig beredskap i alla företag, säger Bjørn Ivar Moen, vd för Telenor Sverige, i ett pressmeddelande. 

Säker kommunikation, starkt skydd av kritisk infrastruktur, ökat samarbete mellan privata och offentliga aktörer och vikten av digital resiliens. Det är några av delarna som återges i Telenors årliga säkerhetsrapport Nordic Digital Security Report 2024.

Så bör länderna jobba tillsammans 

Ett tydligt budskap lyser igenom - läget är kritiskt och vi som nordiska länder behöver tillsammans ena oss för att skydda oss mot de ökade cyberhoten. Telenors rekommendationer är att:

  • Etablera ett nordiskt system för säkerhetsprövning och auktorisation. Ett ramverk baserat på gemensamma principer skulle effektivisera processen för prövning och auktorisation av personal över landsgränserna, vilket möjliggör ett effektivare samarbete.
  • Granska och utforma nationella autonomikrav för att möjliggöra gränsöverskridande samarbete där det är lämpligt. Detta tillvägagångssätt underlättar delning av tekniska lösningar och infrastruktur i viktiga geografiska områden, vilket i slutändan stärker robusthet och motståndskraft i hela regionen.
  • Förbättra informationsdelningen i hela regionen. Etablera robusta lösningar för samverkan och underlätta möjligheten till dubbelriktad delning av hot- och säkerhetsinformation mellan den offentliga och privata sektorn, samt mellan anslutna privata aktörer i Norden. Detta tillvägagångssätt kommer att säkerställa att både viktiga försvarsaktörer och företag som verkar i flera nordiska regioner är bättre rustade att effektivt hantera föränderliga hot.
  • Integrera långsiktig beredskap i offentlig upphandling. Inför krav som säkerställer att långsiktig beredskap och nationella säkerhetsintressen skyddas i offentliga upphandlingsprocesser. Detta är avgörande eftersom ekonomiska faktorer spelar en viktig roll för att upprätthålla en hållbar och säker infrastruktur.

Ingen tid att förlora 

Rapportens huvudbudskap är ”There is no time to waste”. Det finns ingen mer tid att förlora för att stå emot framtidens cyberhot. Vi måste jobba snabbt och över gränserna, menar Bjørn Ivar Moen, vd för Telenor Sverige. 

– När vi ser hoten från ett nordiskt perspektiv blir det tydligt att vi står bättre rustade att hantera de stora utmaningarna om våra länder samverkar. Det ger oss större tillgång till nyckelkompetens och den skala som krävs för att lösa problem. Samtidigt får vi en mer enad strategi för cybersäkerhet, teknisk utveckling och övergripande säkerhet. Totalberedskapen har aldrig varit viktigare, och robustheten och redundansen i kritisk infrastruktur och system är nödvändiga för att skydda oss från växande hot. 

17 oktober 2024Uppdaterad 17 oktober 2024Reporter Fredrik AdolfssonSäkerhet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng