Techjättar säkrar sin elförsörjning genom kärnkraft

Aws Kontor Och Kärnkraftverk

Foto: Adobe stock

Några av de största aktörerna i techbranchen investerar nu i kärnkraft för att säkra sin egen elförsörjning framåt. Detta är något vi kommer att se mer av framåt enligt experter.

I mars 2024 skrev Heatmap att Amazon Web Services (AWS) investerar i Talent Energys kärnkraftverk i nordöstra Pennsylvania, en affär som omfattade 650 miljoner dollar. Amazon utnämner sig själva till den största aktören i världen när det kommer till att investera i förnybar energi, men tidigare har dessa investeringar rört vind- och solkraft. Nu meddelar AWS att de gjort ytterligare en investering om 450 miljoner dollar i Dominion Energy (delstaten Virginias elbolag) som producerar små modulära kärnreaktorer (SMR). Matthew Garman, vd på AWS, säger att företaget ser ett enormt behov av energi de kommande åren och att vind- och solkraft inte kommer att räcka för att möta behovet, skriver CNBC.

– De stora techjättarna kan ju inte lägga ner när det inte blåser, de måste fortsätta producera sina tjänster. Därför satsar de på en kraftkälla som inte har ett ojämnt resultat, som exempelvis vind- och solkraft har, säger Christian Ekberg, professor i kemisk kärnteknik på Chalmers tekniska högskola, till Sveriges radio.

Google garanterar sin försörjning av ai-utveckling

Bara några dagar innan avtalet om SMR mellan Amazon och Dominion Energy, blev det officiellt att även Google tecknat ett avtal om energiförsörjning via små modulära kärnkraftverk (SMR) för att säkra sin tillgång på elförsörjning i utvecklingen av artificiell intelligens. Den affären beskrivs som världens första avtal kopplat till SMR och försörjning av ai-utveckling.

– Det är ovanligt att ett techbolag går och säkrar sin elförsörjning på det här sättet, det talar en hel del om ambitionen bakom detta, säger Björn Jeffery, techanalytiker på Svenska Dagbladet, till Sveriges radio.

Investeringen visar på en långsiktig satsning från Google då detta ska vara i drift först 2030.

– Ai drar betydligt mycket mer energi än vad vanliga sökningar gör, förklarar Björn Jeffery. Vi pratar om 10–30 gånger mer energi för att skapa en enkel text eller bild med hjälp av ai, än en traditionell sökning via sökmotor.

För en knapp månad sedan meddelade även teknikjätten Microsoft att de ingått avtal med ett nedlagt kärnkraftverk i Pennsylvania, som nu ska startas upp igen. Microsoft köper all deras producerade el de kommande 20 åren. Björn Jeffery, techanalytiker på Svenska Dagbladet, igen:

– Vi är mitt i ett uppbyggnadsrace mellan ett par techjättar just nu. Då blir en sådan här faktor som elförsörjning en konkurrensfaktor. Alla kommer nog att titta på den här strategin som de stora techbolagen nu presenterar och jag skulle bli förvånad om de inte följer efter.

17 oktober 2024Uppdaterad 17 oktober 2024Reporter Sofia HellströmerDatacenter

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng