Ny ansiktsigenkänning ska stoppa kändisbedrägerier på Facebook

Facebook Och Instagram Logotyper

Foto: Adobe stock

Meta har inlett en ny typ av ansiktsigenkänningstester för att upptäcka och stoppa kändisbedrägerier som förekommer i annonser på bolagets plattformar Facebook och Instagram. 

Många kända svenskar har de senaste åren varit föremål för kändisbedrägerier på Facebook och Instagram. Bedragarna skyltar med kändisarnas ansikten och namn samtidigt som användare av Metas plattformar riskerar att luras på pengar. 

Nu meddelar Meta att man inlett tester med en ny typ av ansiktsigenkänning som snabbare ska hitta och stoppa kändisbedrägerier på Facebook och Instagram, skriver BBC. 

Sker utan mänsklig inblandning

Redan idag flaggas rapporterade och misstänkta kändisbedrägerier per automatik, men i granskningsprocessens andra skede måste en människa involveras. Med det nya systemet ska istället hela granskningsprocessen ske utan mänsklig inblandning, vilket ska påskynda arbetet.

“Om vårt system upptäcker ett misstänkt bedrägeri med en bild på en kändis, så matchar vi kändisens ansikte med personens officiella profil på Facebook och Instagram. Om vi kan bekräfta att det handlar om ett bedrägeri så blockeras annonsen”, meddelar Meta. 

Testerna visar enligt Meta “lovande resultat” än så länge, och ska framöver rullas ut till att omfatta fler personer.

22 oktober 2024Uppdaterad 22 oktober 2024Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng