Microsoft: Ransomware och DDoS-attacker ökar kraftigt 

Bild På Dator Med M365

Foto: Adobe stock

Varje dag sker över 600 miljoner cyberattacker mot användare av Microsofts produkter och tjänster. Antalet ransomwareattacker har fördubblats och antalet DDoS-attacker är fyra gånger fler i år jämfört med föregående år. Det uppger Microsoft i en ny rapport. 

Microsoft har släppt den femte upplagan av Microsoft Digital Defense Report. I rapporten framkommer att antalet cyberhot ökar runtom i världen. 

Microsoft skriver i rapporten att över 600 miljoner cyberattacker hotar användare av bolagets produkter och tjänster varje dag. Antalet försök till ransomware-attacker har mer än fördubblats under det senaste året, och Microsoft har behövt hantera över 1,25 miljoner DDoS-attacker under andra halvan av 2024. Detta innebär en fördubbling av DDoS-attacker jämfört med föregående år. 

Viktigt med lösenordsfri autentisering

När det kommer till identitetsbaserade cyberattacker är 99 procent lösenordsattacker. Microsoft uppger att man blockerat ungefär 7 000 identitetsbaserade attacker i sekunden under det gångna året. Bolaget poängterar nu att det är viktigt att fler användare övergår till lösenordsfri autentisering, som exempelvis biometrisk inloggning och nyckelbaserad autentisering. 

Microsoft uppger också att en betydande del av attackerna kommer från statligt stödda aktörer i Ryssland, Iran, Nordkorea och Kina. Dessa attacker riktar sig både mot individer och organisationer och blir “allt farligare och mer komplexa”, enligt Microsoft.

21 oktober 2024Uppdaterad 21 oktober 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng