Han prisas för att göra AI inom skolan greppbart och begripligt

Johan Falk.Och Guldäpple

Foto: Stiftelsen DIU, Adobe stock

Johan Falk tilldelas Guldäpplejuryns särskilda pris 2024. Han har ett förflutet som lärare, vetenskapsjournalist och verksam vid Skolverket och får priset för att ha bidragit till skolans öppenhet i mottagandet av AI.

AI-baserade verktyg används idag både för att effektivisera lärarnas arbete och för att förbättra elevernas inlärning, samt som en samtidsdiskussion. Detta gör att många lärare testar olika sätt att applicera tekniken i sin undervisning. Johan Falk har bidragit positivt till utvecklingen genom att väcka intresse och förståelse kring AI i skolan och samhället. Han har både belyst praktiska möjligheter och risker samt nyanserat bilden av AI och Chatgpt i skolan. I det senare har han hjälpt till att flytta ljuset från en diskussion om potentiella fusk, till att prata möjligheter och framtidens kompetens.

– AI har med stormsteg gjort sitt intåg i skolan både som stöd för elever och för lärare. Johan Falks insatser som författare, föreläsare och debattör – både i och parallellt med rollen som undervisningsråd på Skolverket – har haft stor betydelse för öppenheten i skolans mottagande av möjligheterna med AI och diskussionen om dess konsekvenser, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury, i ett pressmeddelande.

Priset delas ut årligen till en eller flera personer med långvariga, särskilt viktiga insatser för att främja lärande med stöd av it och medier. Bakom utdelningen står stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners.

16 oktober 2024Uppdaterad 16 oktober 2024Reporter Therese Bengtnerai

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng