AI har gjort att svenskar ifrågasätter nyheter, fakta och värdet av utbildning

Bild På Skyltar Med Truth Och Lies

Foto: Adobe stock

Rapporten AI – en samhällsfråga för alla, utförd av Microsoft är en uppföljning av undersökningen AI är en samhällsfråga  från AddAI och Novus från 2019. På fem år har mycket hänt med svenskarnas inställning till AI, inklusive generativ AI. 

– Vår rapport visar att medan AI erbjuder stora möjligheter för samhället, finns det också utmaningar och farhågor hos medborgarna som måste adresseras. Vårt mål på Microsoft är att fortsätta främja ansvarsfull innovation, kunskapsspridning och utbildning för att säkerställa att AI inte bara bidrar till ett mer konkurrenskraftigt Sverige, men att vi alla samtidigt känner oss trygga i den utvecklingen, säger Daniel Akenine, Nationell teknikchef på Microsoft Sverige. 

Idag är vi mer skeptiska till fakta 

I undersökningen har Microsoft utgått från de frågeställningar som addAI ställde för fem år sedan och helt naturligt har det skett en hel del förändringar sedan dess. Extra tydligt är den ökning av skepsis till fakta och nyheter.  74 procent av svenskarna känner oro för att det kommer bli svårare att lita på nyheter och fakta, en ökning med 31 procentenheter. Rapporten visar också att vi idag har ett lägre förtroende för utbildning kopplat till karriär, vilket kan bero på att man har större tilltro till teknikens värde, som i fallet med artificiell intelligens. 

– Det är en intressant syn på utbildningens roll i framtiden vi ser hos svenskarna. Jag tror AI kan sänka golvet men höja taket när det gäller utbildning och karriär. Det kan bli lättare att få första jobbet då AI finns som stöd för att utföra arbete, men samtidigt kan högutbildade snabbare och effektivare öka sin produktivitet och kvalitet med hjälp av AI vilket gör värdet av konstant kompetensutveckling högre och viktigare, menar Daniel Akenine. 

Två motpoler – entusiasm och oro 

Utifrån rapportens resultat kan man utläsa både entusiasm för potentialen med AI och oro för förändringar på arbetsmarknaden, personlig integritet och övervakning. Daniel Akenine tror att en av de viktigaste insatserna vi kan göra samhällsmässigt framåt är att utbilda fler kring effekterna av AI. 

– I takt med att AI blir mer utbrett och människor inser dess omfattande potential måste också utbildning och information bli mer tillgänglig. Oförståelse kan leda till oro, vilket vår undersökning visar, säger han. 

Oron för ökade cyberhot och hackerattacker har också ökat markant. Så mycket som 85 procent tror att cyberhoten kommer att eskalera till 2030. Och 82 procent tror att det är sannolikt att svensk sjukvård utsätts för en hackerattack och att patientjournaler läcks ut. Trots dessa högra siffror så finns det också en optimism i att AI kan hjälpa till att förhindra cyberattacker. 

– Även om oron för cyberhot är förståelig så ska man tänka på att de kommer att öka, oavsett AI:s framfart eller inte, i takt med att världen blir mer digital. Det är en naturlig samhällsutveckling, säger Daniel Akenine, Nationell teknikchef på Microsoft Sverige. 

11 oktober 2024Uppdaterad 11 oktober 2024Reporter Sofia HellströmerAI

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT