AI-assistenten Sia ny hjälpreda på Stena Fastigheter

Stena Fastigheter

Stephan Begic, it-chef på Stena Fastigheter. Foto: Stena Fastigheter.

Stena Fastigheter har lanserat en egen generativ AI-assistent: Sia. Assistenten är tillgänglig för samtliga av företagets medarbetare och ska med kunskap och analys underlätta det dagliga arbetet. 

–  Vi har skapat en assistent som kan användas av alla drygt 350 kollegor på Stena Fastigheter. Sia är vår nya kollega som adderar kunskap, analys och förenklar vardagen. Med vår AI-assistent framtidssäkrar vi inte bara vår verksamhet utan även våra medarbetare, säger Stephan Begic, it-chef på Stena Fastigheter. 

Utvecklingen inleddes vid ett hackaton 2023 där medarbetare från Stena Fastigheter och andra Stena-bolag tog fram idéer kring hur AI kan utveckla verksamheten. Idéer som man sedan förfinat och först ut att lanseras är nu AI-assistenten Sia. 

– Hos oss jobbar en mängd olika professioner som bland annat fastighetsvärdar, förvaltare, ekonomer och hållbarhetsutvecklare. Sia används på olika sätt för att bland annat göra analyser, sammanfatta stora mängder information, vara ett bollplank och att skapa olika smarta genvägar – som underlättar vardagen.

Både interna och externa datakällor

Sia nyttjar data från både interna källor och internet och utvecklingen har gjorts i samarbete med Sana Labs. Assistenten kommer fortsätta att vidareutvecklas framåt och anpassas för uppgifter till olika specifika roller inom företaget. 

– Det här är ett första steg i utvecklingen av vår AI-assistent – vi ser bara det här som ett startskott. I ett nästa steg arbetar vi för att skräddarsy Sia för olika arbetsgrupper inom Stena Fastigheter, och automatisera vissa uppgifter. Till exempel utvecklar vi nu assistenten för att underlätta vardagen för våra fastighetsvärdar – som spenderar en stor del av sin tid ute i våra fastigheter.

22 oktober 2024Uppdaterad 22 oktober 2024Reporter Fredrik Adolfssonfastighet

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning

Stäng