Sverige stödjer Ungerns nya kompromissförslag på Chat control

Bild På Vallokal Och Sociala Medier

Foto: Mostphotos/Adobe stock

Sverige ger grönt ljus till Chat control igen, efter en omarbetning av Ungern. Det omdiskuterade lagförslaget syftar till att skydda barn från grooming medan kritikerna menar att det kan bli fråga om massövervakning. Förslaget är nu ett steg närmare att bli verklighet i EU.

Chat control innebär att myndigheter ska kunna läsa av chattloggar som Whatsapp och Facebook messanger via mjukvara i form av så kallade bakdörrar. Kritiker menar att detta är ett steg mot massövervakning, något som omarbetningen av förslaget försökt stävja genom att tydliggöra i lagen vad bakdörrarna får användas till.

Regeringen och Socialdemokraterna är nöjda med det nya förslaget, rapporterar Göteborgs-posten.

– Vi tycker att förslaget är väl balanserat och ligger väl i linje med tidigare svenska linjer. Det har gjorts stora steg för att få en bättre balans mellan det brottsbekämpande syftet och den personliga integriteten, säger Mikael Damsgaard (M).

Stora risker framåt

Mot förslaget röstade under torsdagen Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Adam Marttinen (SD) förutspår att människor kommer att förlora tillit till krypterade tjänster och anser att förslaget är allt för långtgående. Dessutom finns risk att lagen kan svälla över tid.

– Man kommer säkerligen inkludera terrorism och andra brott, det här är ett sluttande plan där man ser en effektivitet i verktyget och vill använda det för andra typer av brott. Det ser jag som en påtaglig risk.

It-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka är också kritisk. Han har tidigare varnat för att funktionen kan komma att nyttjas för en rad andra ändamål än att förhindra barnövergrepp, av såväl företag som stater och andra aktörer. Han säger nu till Göteborgs-posten att bakdörrarna gör lagen verkningslös, oavsett vad som står tillskrivet.

– Även om det finns texter nu som säger att totalsträckskryptering måste vara tillåtet, så är det verkningslöst om det samtidigt ska finnas bakdörrar.

26 september 2024Uppdaterad 26 september 2024Reporter Therese BengtnerSäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng