Sverige avancerar i europeisk digitaliseringsrankning men har en bit kvar

Skandinavien Ovanifrån

Foto: Adobe stock

EU-kommissionen har nu släppt sin årliga rankning av digitaliseringsgraden i offentlig förvaltning i Europa. Sverige kniper en tolfte plats, vilket är flera placeringar bättre än förra året och bättre än genomsnittet. Svenska styrkor är utbildning och nystartande av bolag medan en av svagheterna är påbörjandet av en juridisk process.

Rankningen eGovernment Benchmark utvärderar 15 000 statliga europeiska webbplatser i 36 länder och publiceras nu för 21:a året. Enligt rapporten ligger Sveriges digitaliseringsgrad nu på 82 procent, att jämföra med 77 procent föregående år. Snittet för Europa ligger nu på 76 procent, en höjning från 70 procent förra året.

Faktorer som granskas i sammanställningen är användarvänlighet, transparens, nyckelteknik och internationalisering. Det handlar bland annat om tillgång till tjänster och information, mobilanpassning, tydlighet kring nyttjande av data, teknik för elektronisk identifiering och signering, möjligheter till digital post och tillgänglighet för medborgare och företag i andra länder.

Malta och Estland bäst i Europa

Högst betyg i årets rankning får Malta och Estland, mycket på grund av graden användarvänlighet, transparens och internationalisering. Även kommunikationen mellan medborgare och offentlig sektor räknas upp som en styrka.

Topp tio i Europa

1. Malta (97 %)

2. Estland (92 %)

3. Luxemburg (90 %)

4. Island (89 %)

5. Finland (88 %)

6. Litauen (86 %)

7. Danmark (85 %)

8. Nederländerna (85 %)

9. Lettland (85 %)

10. Turkiet (83 %)

Studien omfattar samtliga 27 EU-länder samt Albanien, Island, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Schweiz, Serbien, Turkiet och Ukraina.

Här kan du ladda ner rapporten, sammanställd av Capgemini.

Här kan du jämföra resultaten i årets benchmark.

6 september 2024Uppdaterad 6 september 2024Reporter Therese BengtnerSverige

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT