Svenskar sticker ut i ny internationell studie om it-säkerhet

Bild På Dåliga Och Ett Bra Lösenord

Foto: Adobe stock

Företaget Yubico släpper en internationell studie om olika länders it-säkerhetsvanor, varav 2 000 respondenter finns i Sverige. Bland de svenska resultaten finns ett lägre engagemang för att skydda privat information och lågt förtroende för arbetsplatsens it-säkerhet jämfört med svaranden i resterande länder.

Närmare hälften, 46 procent, av de svarande i Sverige har fått sina lösenord hackade det senaste året. Ändå svarar 55 procent att de enbart loggar in med användarnamn och lösenord på sina arbetskonton, trots att det kan vara en lätt sak för en hackare att knäcka.

Dessutom är förtroendet för it-säkerheten på ens arbetsplats lågt, enbart 21 procent anser att deras arbetsplats har starka rutiner, i kontrast mot Indien och USA med 52 respektive 39 procent. Att förtroendet är lågt kan hänga ihop med att närmare hälften (47 procent) av svenskarna säger att de aldrig fått en it-säkerhetsutbildning på sin arbetsplats.

Trots hackade konton är intresset svalt

48 procent av de svenska respondenterna uppger att de har fått sina sociala mediekonton hackade under det senaste året, och drygt hälften av svenskarna svarar att de är oroliga för sin personliga information. Trots detta har få svenskar starka personliga it-säkerhetsrutiner, endast 12 procent, vilket är en av de lägsta siffrorna internationellt.

Studien indikerar även att svenskar är långsammare på att stärka sin säkerhet efter ett dataintrång. Enbart 69 procent svarar att de vidtog åtgärder efter att de blivit hackade, vilket är betydligt lägre än den internationella siffran på 80 procent.

Mindre än en av tio svenskar känner oro för företagets information, vilket tyder på vikten av att utbilda och lyfta it-säkerhet ännu mer på arbetsplatserna runtom i Sverige.

– Resultaten belyser behovet av en holistisk strategi för cybersäkerhet, som omfattar både hemmiljö och arbetsmiljö. Det innefattar att implementera starkare inloggningsmetoder och främja en säkerhetskultur genom kontinuerlig utbildning, säger Derek Hanson, Vice President Standards and Alliances på Yubico.

25 september 2024Uppdaterad 25 september 2024Reporter Sofia HellströmerSäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng