Starkt dämpat rekryteringssug i it-branschen
Foto: Adobe stock
Jobbprognosen för it-branschen har sjunkit med 22 procent från föregående kvartal. I stället är det nu bank-, finans- och fastighetssektorn som har den starkaste sysselsättningsprogonosen medan den dämpade optimismen inom it och tech placerar branschen på en femteplats, enligt Experis arbetsmarknadsbarometer.
Globalt sett ser it-branschen fortfarande ljust på framtiden, och står för den starkaste framtidsprognosen på +35 procent, tätt följt av den finansiella sektorn på 32 procents ökning. Även i Sverige är prognosen fortfarande god, med en förväntad ökning på 20 procent - om än ett stort tapp jämfört tidigare kvartal då motsvarande prognos låg på +42 procent.
Kompetens blir viktig konkurrensfördel
Den totala rekryteringstakten i Sverige beräknas ligga stadigt på +13 procent. I det fjärde kvartalet tror 30 procent av arbetsgivaren på en utökad personalstyrka, runt hälften anser att den kommer förbli densamma och 15 procent uppger att den nog kommer att minska.
Det ser dock väldigt olika ut mellan olika delar av landet och i ett europeisk mått ligger Sverige efter, på plats 18 av 21 länder. För it-branschen med en befintlig kompetensbrist innebär det att arbetsgivare, utöver nyrekrytering, måste lägga krut på att behålla och stärka kompetensen bland existerande medarbetare.
– Om it- och techbranschen ska kunna motverka kompetensbristen går det inte att enbart förlita sig på rekrytering – arbetsgivarna måste själva se till att ligga i framkant vad gäller kompetensutveckling och utbildning. Förmågan att behålla och stärka den befintliga kompetensen är en viktig konkurrensfördel på en relativt osäker marknad, säger Michael Egnell, vd för Experis i ett pressmeddelande.
Branscherna i Sverige med starkast prognoser
Bank-, finans- och fastighetsbranscherna, +31 procent
Servicenäringen samt parti- och detaljhandeln, +23 procent
Hälsa, sjukvård och Life science, +23 procent
Telekom- och mediabranscherna, +22 procent
It- och techbranschen, +20 procent
Transport, logistik och fordonsindustrin, +16 procent
Råvaror, gröna näringar, bygg- och tjänsteföretag, försvarsindustrin, +11 procent
Energi- och samhällsservice, +5 procent
Läs mer om ämnet: