Luleå tekniska universitet får tillstånd att testa 6G i underjordslabb
Foto: Adobe stock
Post- och telestyrelsen ger Luleå tekniska universitet, LTU, frekvenstillstånd att genomföra 6G-tester i sitt underjordslabb. Detta är det första 6G-tillståndet som utfärdas till ett svenskt universitet och innebär att man, utöver att testa den nya mobiltelefonin, kommer att kunna forska på framtida möjligheter och vara en aktiv del av utvecklingen.
De inledande testerna är en del av EU-projektet Sunrise 6G och genomförs tillsammans med Uleåborgs universitet. Målet är att utforska vilka möjligheter som kommer med snabbare, energieffektivare och mer tillförlitlig trådlös kommunikation.
– Det här en viktig milstolpe i vår strävan att bidra till utvecklingen av 6G-teknologi, som kommer att ha stor betydelse för framtidens kommunikationsinfrastruktur, säger Björn Backe, verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT, i ett pressmeddelande.
Kan förbättra svåra arbetsmiljöer
I LTU:s underjordslabb finns en simulerad gruvmiljö, och som en del av 6g-testerna kommer forskare inom robotik att undersöka hur 6G, robotik och automation kan kombineras för att trygga och förbättra arbetet under liknande förhållanden.
– I samband med denna banbrytande 6G-installation kommer vår forskargrupp att undersöka hur vi kan integrera 6G inom området robotik och automation, för att öka effektiviteten och den övergripande säkerheten för verksamheter i gruvor och liknande tuffa miljöer, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och artificiell intelligens vid LTU.
Läs mer om ämnet: