Friends: Var fjärde svensk elev utsatt för nätmobbning

Ung Kille Tittar På Telefon I Trappuppgång

Enligt stiftelsen Friends senaste sammanställning har närmare hälften av alla skolbarn, 46 procent, upplevt mobbning eller kränkningar i hemmet eller på nätet. Mer än vart fjärde barn, 26 procent, har utsatts på nätet någon gång de senaste två månaderna.

Friendsrapporten 2024 visar på en flytande gräns mellan mobbning och kränkningar i det fysiska och digitala rummet. De flesta som utsatts på nätet har nämligen också blivit utsatta i skolan, motsvarande 21 procent eller var femte elev.

Bland de som utsatts på nätet är skolfrånvaro mer vanligt förekommande än bland de som utsätts i skolan. Närmare hälften, 45 procent, av de som utsätts för mobbning på nätet har i någon mån varit borta från skolan på grund av otrygghet eller ensamhet. Motsvarande siffra för elever som utsätts i skolan ligger på 34 procent.

Nätmobbning till viss del en könsfråga

Nätmobbning delas i rapporten in i olika typer där verbal och psykisk utsatthet är vanligast förekommande. 2024 är det mindre vanligt förekommande att bilder eller filmer delas mot skolbarnens samtycke, enligt rapporten.

Bland de som utsätts för detta finns dock skillnader mellan könen – tolv procent av de utsatta är tjejer medan motsvarande siffra för killar ligger på sju procent. En förklaring till detta antas vara att tjejer i högre grad utsätts för sexuella trakasserier, såsom att pressas till att skicka lättklädda bilder eller att få bilder av sexuell karaktär skickade till sig mot ens vilja.

Om Friendsrapporten 2024

Totalt har 1139 barn i åldrarna 10 till 16 år svarat på undersökningen, som genomförts av Novus på uppdrag av Friends. Urvalet bygger på ett nationellt representativt underlag utifrån könsidentitet, genom Novus föräldrarpanel.

14 augusti 2024Uppdaterad 14 augusti 2024Reporter Therese Bengtner

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng