Forskare: Sociala medier och AI har en del i USA:s självmordsvåg

Ung Tjej Sitter I Skoltrappa

Foto: Adobe stock

Sociala medie-företag i USA står inför rättsprocesser där majoriteten av landets delstater stämmer bolagen. Forskning indikerar att AI-algoritmer som bolagen använder kan ha bidragit till självmordsvågen bland unga i landet.

– AI i sociala medier maximerar tiden unga spenderar online. Vi vet att många barn använder sociala medier så att det stör deras sömn, bidrar till negativa sociala jämförelser och även utsätter dem för cyberhat som diskriminering eller kränkningar, säger professor Mitch Prinstein som är amerikanska psykologförbundets vetenskapschef.

Andelen unga i USA som begår självmord har ökat med över 60 procent sedan 2011. Forskning visar nu att detta kan ha ett samband med smartphone-intåget och sociala medie-algoritmer. Landets generalläkare Vivek Murthy kräver nu varningstext på sociala medier, liknande sådana som finns på exempelvis cigarettpaket. 

I slutet av 2023 stämde majoriteten av USA:s delstater sociala medie-bolagen för att deras AI-algoritmer bidrar till självmord och psykisk ohälsa. Under 2024 har det hållits förhör i kongressen med toppchefer inför kommande lagändringar.

Meta bemöter kritiken

Meta, som äger bland annat Facebook och Instagram, menar i sin tur att de gör så gott de kan för skydda unga användare. 

– Meta tacklar det här hela tiden. Vilken typ av innehåll som ska tas ner, som hatretorik, utnyttjande av barn, terroristpropaganda. Vi använder faktiskt mycket sofistikerad AI eftersom det måste fungera på alla språk i världen, säger Yann LeCun som är AI-chef på Meta till SVT.

28 augusti 2024Uppdaterad 28 augusti 2024Reporter Fredrik Adolfssonsociala medier

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng