Ericsson-forskare: Myterna runt it som klimatbov

Jens Malmodin Ericsson

Jens Malmodin, Senior Specialist på Ericsson. Foto: Adobe stock, Ericsson.

Det finns vissa myter om hur energislukande it är och vilken stor påverkan på klimatet det har. I själva verket drar dagens telefoner, tv-apparater och datorer mindre energi än tidigare. Därtill har världens största nätverksoperatörer halverat sina växthusgasutsläpp de senaste åren, samtidigt som de fem stora datacenterbolagen Facebook, AWS, Microsoft, Google och Apple numera inte har några direkta utsläpp alls. Det menar Jens Malmodin, Senior Specialist på Ericsson. 

Jens Malmodin är Senior Specialist på Ericsson och har genom åren tagit fram ett antal forskningsrapporter om it och dess utsläpp av växthusgaser. 

Enligt den senaste rapporten för år 2020 har ICT- och E&M-sektorn totalt minskat sina utsläpp med cirka 2 procent jämfört med 2015. ICT och E&M-sektorn innefattar bland annat datacenter, nätverk och användarenheter såsom mobiler, datorer och tv inklusive tv-tillbehör.

Tittar vi bara på ICT-sektorn har utsläppen ökat med cirka 4,5 procent mellan 2015 och 2020. Värt att ta i beaktning är dock att det 2020 fanns cirka 100 procent fler smartphone-användare, 50 procent fler fasta bredbandshushåll, 50 procent fler internet-användare, och fyra gånger mer datatrafik i världens nät jämfört med 2015. ICT-sektorn stod för ca 1,4 procent av världens totala koldioxidekvivalenter (CO2e) 2020.

– När vi använde oss av fast telefoni, som vi nyttjade i snitt 10-15 minuter om dagen, förbrukade vi cirka 90 kWh (kilowattimmar) per år och hushåll (nät, trådlösa telefoner, och tillbehör som telefonsvarare). En smartphone som används aktivt i snitt 2-3 timmar per dag förbrukar bara runt 3 kWH per år och cirka 22 kWh inklusive nät. Värt att nämna är dock att det år 2020 fanns 8 miljarder mobiler, jämfört med endast 1,3 miljarder fasta telefoner vid dess peak 2006.

Liknande utveckling går att se även för datorer och tv-apparater, enligt Jens Malmodin. En 14-tums stationär jobbdator från 1994 vägde runt 25 kilo, drog ungefär 100 watt per timme när den var igång och 5 watt när den var avstängd. En 14-tumslaptop på 1,5 kilo drar idag 5 watt i timmen när den är påslagen och 0,2 watt när den är avstängd. 

Positiv utveckling hos nätverksoperatörer och datacenterföretag

Jens Malmodin har i sin fortsatta forskning tittat närmare på klimatavtrycket från 20 av världens största nätverksoperatörer. Nätverksoperatörerna, med tillsammans cirka tre miljarder abonnenter globalt, har halverat sina koldioxidutsläpp de senaste åren, trots att deras energiförbrukning har ökat något.

– Detta beror på att 2015 kom endast 11 procent av deras energiförbrukning från förnybara källor, men 2022 låg siffran på 44 procent. Det är en kraftig förbättring.

I samma studie tittade Jens Malmodin på världens fem största datacenterföretag FAMGA (Facebook, AWS, Microsoft, Google och Apple), och även här finns ”gröna” siffror. Bolagen är tillsammans så stora att de köper runt 40 procent av världens servrar, 75 procent av all världens AI-hårdvara och står för drygt hälften av all data på internet. Trots att antalet användare och datamängderna ökar snabbt, minskar FAMGA:s klimatutsläpp.

– 2015 var 25 procent av FAMGA:s energiförbrukning förnybar, 2022 låg det på 86 procent, och nu senast 2023 är man uppe på 100 procent. Därmed minskar deras växthusgasutsläpp trots att mängden data i samhället som bekant ökar explosionsartat. FAMGA förbrukade cirka 70 TWh (terawattimmar) 2022 men elförbrukningen ledde ”bara” till utsläpp av 3 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Och 2023 är förbrukningen cirka 80 TWh men de direkta utsläppen alltså noll. 

– Som jämförelse stod vägtransporter i Sverige för 13,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2022. Så vi kan ha synpunkter på hur de här gigantiska bolagen hanterar och ”säljer ut” vår data, men det är svårt att ha synpunkter på deras miljöarbete.

Covidpandemin ett experiment för världens it-infrastruktur

Jens Malmodin påpekar också att covid-året 2020 blev ett slags experiment för världens it-infrastruktur. När en stor del av världen knappt fick vistas utomhus minskade koldoldioxidutsläppen från resor kraftigt, men i samma veva ökade datatrafiken väldigt mycket.

– Trots att trafiken ökade så växte inte klimatpåverkan från världens datacenter under 2020. Detta ser jag som ett tecken på att hela it-apparaten är redo – vi kan fortsätta att vara hållbara även vid långa behovstoppar.

28 augusti 2024Uppdaterad 3 september 2024Reporter Fredrik Adolfssonhållbarhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng