Sveriges geologiska information nu tillgänglig som öppna data

Landskapsbild Från Gotland

Foto: Mostphotos

Myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) har som första svenska myndighet släppt sina geologiska dataprodukter som öppna data. Informationen som tidigare kostat pengar att komma åt kan nu alla som vill hämta, använda och återanvända gratis. 

Geologisk information nyttjas när man arbetar med exempelvis klimatanpassning, klimatomställning och hantering av geologiska risker som ras och skred, fysisk planering, material- och råvaruförsäljning samt civilt och militärt försvar. 

SGU blir nu den första myndigheten i Sverige att ta ett helhetsgrepp på tidigare avgiftsbelagda produkter. Myndigheten gör nu sina geologiska data helt kostnadsfria. Alla data kan användas utan restriktioner och ligger under licensen Creative Commons Noll (CCO).

– SGU vill uppmuntra till ökad användning och bearbetning av den data vi tillhandahåller. Vår förhoppning är att informationen kan komma till användning i allt från forskning till nya smarta webbtjänster, och vi bidrar på så sätt till ökad samhällsnytta, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén, via ett pressmeddelande. 

Förenklad datakategorisering

SGU har också förenklat kategoriseringen av data på sin webbplats och inlett ett arbete med att förtydliga kopplingen till kompletterande tjänster, såsom handledningar, rapporter och stödinformation. Detta ska göra det lättare för både privata och offentliga aktörer att hitta rätt data och kunna använda den i sina verksamheter.

Inom de flesta av myndighetens produktområden finns färdiga datamängder tillgängliga både som nedladdningsbara filpaket och maskinläsbara API:er. 

– SGU har nu avvecklat de manuella leveranser av geologiska data som tidigare skötts av vår kundtjänst. Vi kommer även fortsättningsvis att erbjuda vägledning för de som behöver hjälp att hitta rätt data och få råd om vad den kan användas till, säger Kerstin Johansson, projektledare på SGU.

10 juni 2024Uppdaterad 10 juni 2024Reporter Fredrik Adolfssonöppna data

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng