Cyberkriminella satsar på semesterphishing och fejkdomäner

Bild På Booking,Com Och Strand'

Foto: Adobe stock

När sommarledigheterna närmar sig försöker cyberkriminella att utnyttja våra semesterplaner, visar en ny rapport. Detta sker genom en mängd falska domäner samt via nätfiskemejl som utger sig för att komma från kända företag. Av 25 668 nya domäner som registrerades i maj visade sig en av 33 vara antingen skadlig eller misstänkt. 

När maj går över i juni är det många som planerar sina sommarsemestrar. Detta är något som cyberkriminella försöker utnyttja genom nätfiske och distribuera skadliga webbplatser. Säkerhetsföretaget Check Point upptäckte i maj i år en kraftig ökning av cyberbedrägerier kopplade till helgdagar eller semestrar, jämfört med samma period förra året.

Falska domäner och phishingangrepp

Av de 25 668 nya domäner som registrerades under månaden var en av 33 antingen skadlig eller misstänkt. Här har Check Point identifierat flera falska domäner som kopierar välkända hemsidor för hotell och biljettköp. 

Bolaget har också funnit phishingmejl som utger sig komma från kända företag. Ett exempel på detta är ett mejl som uppges komma från Booking.com där ämnesraden indikerar att mejlet är en bokningsbekräftelse. Bifogat i mejlet finns en faktura i PDF-format, som i själva verket innehåller skadliga filer som skadar offrets dator när den öppnas. 

– Vi ser ofta hur cyberkriminella utnyttja händelser som högtider eller evenemang för att lura sina offer, och semesterperioden är inget undantag. Det är därför viktigt att alltid vara vaksam när man surfar på internet, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point.

7 juni 2024Uppdaterad 7 juni 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng