Apple satsar stort på AI – reaktionerna är blandade

Nya Apple Telefoner Och Elon Musk

Foto: Adobe stock, Wikimedia commons

Igår presenterade Apple sin senaste satsning Apple Intelligence, som innehåller flera nya funktioner där artificiell intelligens integreras i Siri, mejl, anteckningar, bilder etcetera. Säkerhet och personlig användbarhet är fortsatt högsta prioritet för Apple i och med denna AI-lansering.

– Vår unika metod är en kombination av generativ AI och användarens personliga kontext och resultatet är verkligt användbar intelligens. Informationen används på ett fullständigt privat och säkert sätt och hjälper användarna att göra sådant som är viktigt för dem. Det här är AI som bara Apple kan tillhandahålla, och som vi ser fram emot att användarna ska få uppleva, säger Apples vd Tim Cook i ett pressmeddelande.

Tanken är att Apples nya system ska ge användare rätt information när de behöver det, i form av textmeddelanden och mejl. Det ska även erbjudas transkriberingstjänster och verktyg för att göra egna emojis. Användarna ska även få nya verktyg för att kategorisera och sortera i sina mejlkorgar. AI ska hjälpa till med att organisera notiser, korrekturläsa texter och meddelanden samt skapa tecknade bilder.

Siri får en stor uppdatering och ska kunna avläsa vad användaren vill göra på ett bättre sätt. När röststyrda digitala assistenten Siri inte vet svaret, kommer en fråga till användaren om hen vill använda sig av Chat-GPT i stället.

Kritik från Teslas vd – Apple-enheter förbjuds

– Om Apple integrerar Open AI på OS-nivå kommer Apple-enheter att förbjudas på mina företag. Det här är ett oacceptabelt säkerhetsbrott. Även besökare på företagen kommer att behöva lämna sina Appleprodukter i receptionen, skriver Elon Musk på X, grundare till Tesla och SpaceX.

Detta grundar sig i säkerhet och integritet. Men här berättar Evelina Galli, techreporter på P3, för Aftonbladet:

– En viktig del i presentationen var säkerheten. Bland annat ska mängden personlig data som hämtas in begränsas, och om data ska lämna telefonen får användaren en förfrågan först. De har gjort en kompromiss och sagt; vi kör externa servrar, men det är våra externa servrar. Det ska vara 100 procent säkert.

Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet, säger att Apple var tvungna att komma med en AI-satsning men att detta inte är tillräckligt för att konkurrera med techjättarna.

– Det har varit ett AI-race, och Apple har inte legat i framkant. Tvärtom har de släpat efter. Det är svårt för dem att hoppa på AI-tåget med tanke på vikten de lägger på den personliga säkerheten.

Apple själva säger i ett uttalande:

– Sekretesskydd är inbyggt när du använder Chat-GPT inom Siri. Förfrågningar lagras inte av Open AI och användarnas IP-adresser är dolda.

Apple Intelligence kommer att komma till olika operativsystem och den slutgiltiga versionen lanseras i höst, då enbart på engelska.

 

Kort om Apple Intelligence

Apple Intelligence är ett system för personlig intelligens på iPhone, iPad och Mac. Med sin kombination av kraftfulla generativa modeller och personlig kontext bidrar den med intelligens som är praktisk och relevant för användaren.

Detaljerad information hittar du här

 

11 juni 2024Uppdaterad 11 juni 2024Reporter Sofia HellströmerAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng