Noyb lämnar klagomål mot EU-kommissionen

Händer Vid Dator Och Transparant Eu Flagga; Noyb, Chat Control, Eu, Gdpr

Organisationen Noyb, delvis grundad av Max Schrems, har lämnat in ett klagomål mot EU-kommissionen angående en riktad annonskampanj för kontroll av chattar.

Klagomålet, som mer specifikt har riktats mot kommissionens generaldirektorat för migration och inrikesfrågor, gäller en enligt Noyb olaglig så kallade mikrotargeting på X (tidigare Twitter) för att marknadsföra förslaget om reglering av chattkontroll, närmare bestämt det för många kontroversiella förslaget Chat Control 2.0.

”Det verkar som att kommissionen var desperat efter att få allmänhetens stöd, vilket skulle kunna användas för att pressa nationella regeringar att acceptera det kontroversiella lagförslaget”, skriver Nyob i ett pressmeddelande.

Rent annonseringstekniskt ska kommissionen enligt Nyob ha riktat reklamkampanj på X baserat på användares politiska åsikter och religiösa övertygelser. Specifikt visades annonserna endast för personer som inte var intresserade av nyckelord som brexit, Marine Le Pen, Alternative für Deutschland och kristenfobi.

Vidare konstaterar organisationen att kampanjen därmed bröt mot den GDPR.

Följer inte GDPR

”Noyb har nu lämnat in ett klagomål mot EU-kommissionen till Europeiska datatillsynsmyndigheten (EDPS) och utvärderar för närvarande om man ska lämna in ett klagomål mot X för att möjliggöra det olagliga användandet av känsliga data för politisk mikroriktning”, skriver man.

– Det är förbluffande att EU-kommissionen inte följer den lag som den hjälpt till att institutionalisera för bara några år sedan. Dessutom hävdar X att man förbjuder användningen av känsliga data för riktad annonsering, men gör inget för att faktiskt genomdriva detta förbud, säger Maartje de Graaf, dataskyddsjurist på Noyb.

16 november 2023Uppdaterad 16 november 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng