Zuckerbergs nya filantrop-AI

Mark Zuckerberg; Mänskliga Celler I 3D; Ai, Forskning

Metas grundare Mark Zuckerberg planerar att inom ramarna för välgörenhetsorganisationen The Chan Zuckerberg Initiativ bygga ett AI-system med fokus på att studera mänskliga celler och sjukdomar.

– Genom att dra nytta av kraften i generativ AI inom biologi i stor skala kommer forskare att kunna inkorporera denna teknik i sina arbeten, vilket kommer accelerera möjligheten till att bota, förhindra och hantera alla slags sjukdomar, säger Pricscilla Chan, som tillsammans med sin man Mark Zuckerberg grundat och driver The Chan Zuckerberg Initiative (CSI), i ett pressmeddelande.

Systemet kommer att tränas på datamängder från mjukvaruverktyget CZ Cell x Gene, samt resurser från Chan Zuckerberg Biohub Network och Chan Zuckerberg Institute for Advanced Biological Imaging, och andra öppna data.

AI som medicinskt verktyg

AI har används redan inom life science, och bland de populära plattformarna finns Google Deepminds Alpha Folld som kan förutsäga proteinstrukturer, och Nvidias Rad Image GAN, en AI-modell för radiologi, som kan fånga ett brett spektrum av medicinska tillstånd, inklusive stroke, hjärtinfarkt och cancer.

The Chen Zuckerberg Initiative

CZI grundades i syfte att ”bygga en mer inkluderande, rättvis och hälsosam framtid för alla”. Organisationen ägs av Zuckerberg och Chan och får 99 procent av den rikedom som de drar in på sina Facebook-aktier.

20 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Wikimedia Commpons, Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng