Svenska chefer minst oroliga för cyberattacker

Svensk Dansk Norsk Finsk Flagga

Svenska företag drabbas av lika många cyberattacker som danska, finska och norska företag. Trots detta är svenska företagsledare mycket mindre oroliga för attacker än sina nordiska kollegor. Det visar en ny undersökning från Telenor. 

Telenor har genomfört en ny undersökning där man intervjuat 2 162 nordiska vd:ar och it-chefer från olika branscher. Undersökningen visar att 25 procent av de svenska företagen det senaste året har upplevt minst en cybersäkerhetsincident eller attack. I Danmark ligger motsvarande siffra på 21 procent, i Norge och Finland 18 procent. 

Kraftigare skillnader finns dock när det handlar om oro. I Danmark uttryckte 50 procent en extrem eller måttlig oro för att företagets verksamhet ska störas eller tillfälligt gå i konkurs på grund av en cyberattack. 34 procent av de norska företagsledarna uttryckte samma oro och 29 procent av de finska, men endast 15 procent av de svenska ledarna.

Viss oro är sund, förhoppningsvis leder det till insikten om att vi behöver mer kunskap och förberedelser. Just bristen på kunskap och expertis anges också som det största hindret för att förbättra företagens cybersäkerhet, säger Jonas Hjertsson, informationssäkerhetsansvarig på Telenor Sverige.

Svenska chefer har lägre förtroende

Svenska ledare har även lägre förtroende för att deras verksamhet har förmågan att upptäcka och hantera cybersäkerhetsincidenter. I Sverige tror 70 procent att man kan upptäcka och hantera en attack, i Norge är siffran 87 procent, i Finland 86 procent och i Danmark 83 procent. 

Alla företag har sårbarheter och det viktiga är att göra det så svårt som möjligt för motståndarna. Vi har i tidigare mätningar sett att svenska företag blir allt bättre på att inhämta kunskap om hur vi ska skydda oss. Här kan vi spela en viktig roll. 75 procent av de svarande i Sverige anser nämligen att telekombolag har stort ansvar när det handlar om att bidra till ökad säkerhet. Det gör vi både genom att säkra våra nät, satsa på ny teknik och fortsätta att sprida kunskap, säger Jonas Hjertsson.

6 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng