Rädda Barnen drabbad av ransomwareattack

Rädda Barnens Hemsida Och Förstorningsglas; Cyberattack, Ransomware

Rädda Barnens internationella organisation Save the Children har drabbats av en ransomwareattack. Det bekräftar både välgörenhetsorganisationen själv, och den cyberkriminella gruppen Bianlian, som ligger bakom attacken.

6,8 terabyte data, varav 800 gigabyte finansiella dokument, och utöver det HR-filer och personliga data. Det är vad den cyberkriminella gruppen Bianlian säger sig ha kommit över efter en nyligen exekverad ransomwareattack mot välgörenhetsorganisationen Rädda Barnen. Det skriver nättidningen The Register.

Nu hotar gruppen att läcka eller sälja informationen om lösensumma inte betalas ut. Gruppen ska ha varit aktiva sedan sommaren 2022 och har hittills riktat in sig på sjukvårds- och infrastruktursektorn.

Besvikelse och beslutsamhet

Organisationen bekräftar att man blivit attackerade, men skriver i ett uttalande till The Register att de operationella delarna i organisationen fortsätter att fungera normalt.

”Vi arbetar hård med externa specialister för att förstå vad som har hänt och vilken data som har drabbats, så att vi kan vidta lämpliga åtgärder. Den här processen är komplex och tar tid, men är vår absolut högsta prioritet. Våra system är också säkrade och vi har stor tilltro till den fortsatta integriteten i vår it-infrastruktur”, skriver man, och tillägger att det är en besvikelse att inte ens en välgörenhetsorganisation som Rädda Barnen kommer undan den här typen av attacker.

Rädda Barnen har funnits sedan 1919 och har cirka 25 000 medarbetare globalt.

14 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng