Ny studie: vänster-värderingar bakom populära AI-tjänster

Silicon Valley Utmärtk På En Karta Med Lite Röd Bakgrund; Institutet För Framtidsstudier, Tech, Forskning

Ingen bransch domineras i lika hög grad av människor som sympatiserar med traditionella vänstervärderingar som techbranschen i USA. Det visar en ny studie från Institutet för framtidsstudier.

– Techbranschens ideologiska profil är helt unik och anställda i den sektorn har ett mycket större inflytande över produkternas och tjänsternas utformning än anställda i andra branscher. Att ChatGPT är så vaken i frågor om rasism och sexism är just ett exempel på denna typ av värderingsgenomslag i produktutförande, säger statsvetaren Niels Selling, forskare vid Institutet för framtidsstudier och en av forskarna bakom studien Liberal and anti-establishment: An exploration of the political ideologies of American tech workers, i ett pressmeddelande.

Niels Selling beskriver tillsammans med Pontus Strimling hur techbranschen har en ”unik” dominans av antietablissemangstänkande och vänsterliberalism. Detta konkretiseras bland annat med ett oproportionerligt stöd för den vänsterlutande demokraten Bernie Sanders presidentkandidatur under valet i USA 2020.

Nytt medelklasskikt reformerar

Samtidigt, påpekar forskarna, är både samtiden och framtiden i allt högre grad digitaliserad, och de som utvecklar ny teknologi har ett stort genomslag för politiska preferenser i algoritm- och applikationsdesign.

– Techbranschradikalismen handlar om ett nytt men avgörande medelklasskikt där privilegierade positioner inom det kapitalistiska systemet används för att reformera ordningen, säger Pontus Strimling forskningsledare för Institutet för framtidsstudiers tema Nya teknologier och mänsklighetens framtid och medförfattare till studien.

Studien visar däremot att personer i chefsposition i samma bransch är betydligt mer konservativa än sina anställda.

18 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng