Ny forskning: AI hittar spermier hos infertila män

Tecknade Spermier Simmar Mot Ett Ägg; Bilder Från Sperm Search; Forskning, Ai Copy

Verktyget Sperm Search (t.h.) identifierar spermier och markerar dem. Foto: Adobe Stock, Neogenix Biosciences

En brittisk forskargrupp har utvecklat en AI som kan identifiera spermier tusen gånger snabbare än det mänskliga ögat, i prover från infertila män. Förhoppningen är att det ska hjälpa dessa män att kunna få egna barn.

– Vår AI kan potentiellt hitta livskraftiga spermier innan en människa ens hinner uppfatta vad som är framför ögonen, säger Steven Vasilescu, biomedicinsk ingenjör vid University of Technology Sydney och grundare av Neogenix Biosciences, till BBC.

Nål i en höstack

Steven Vasilescu och hans kollegors lösning Sperm Search hjälper till att identifiera spermier hos män som inte har några spermier alls i sin ejakulation, även kallat icke-obstruktiv azoospermi.

För att hitta levande spermier hos dessa män som skulle kunna fertilisera ett ägg analyseras små bitar av testiklarna, efter att ha blivit kirurgiskt bortopererade, i mikroskop. Detta jobb kan ibland kräva flera medarbetare som letar i timmar.

– Det kanske bara finns tio spermier bland miljontals andra celler. Det är en nål i en höstack, säger Steven Vasilescu.

Tränats på tusentals bilder

Steven Vasilescus AI har tränats på tusentals bilder där spermier har identifierats. Även om verktyget än så länge bara har testats i en pilot med sju patienter, och även om det kan dröja många år innan det är redo att användas kommersiellt, är förhoppningen att det kan bli ett komplement i vården, för denna förhållandevis ovanliga åkomma.

– Det kan vara skillnaden mellan att fertilisera ett ägg eller att stoppa behandling. Om vi kan hjälpa embryologer att bli mer effektiva kanske de hittar spermier som de annars inte hade hittat. Det hjälper en man att fostra sitt biologiska barn, säger Steven Vasilescu, till BBC.

7 september 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobe Stock, Neogenix Biosciences

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng