3d-printade laxfiléer snart tillgängliga i butik
Foto: Mycorena
Livsmedelsteknikföretaget Revo Foods lanserar snart en 3d-printad vegansk laxfilé tillsammans med matvarujätten Rewe. Laxfilén, som är baserad på mykoprotein, blir världens första 3d-printade mat att säljas i butik.
Att Revo Foods och Rewes laxfilé börjar säljas i butik ses som en viktig milstolple för teknologin. Detta eftersom tekniken nu är redo för att skalas upp till industriella volymer, vilket kan innebära fler 3d-printade livsmedelsprodukter i våra matbutiker inom en snar framtid.
– Med milstolpen i sikte att uppnå industriell skala på 3d-printad mat går vi in i en ny matrevolution, en tid där mat kan tillverkas helt enligt kundens behov. Vi skapar inte bara ett veganskt alternativ; vi formar en ny framtid för matproduktion, säger Robin Simsa, vd på Revo Foods.
Protein utvecklad av svensk startup
Senare i september kommer Revo Foods The filet - Inspired by salmon att lanseras. Utöver att det blir det den första 3d-printade produkten som når butikshyllorna blir det även den första 3d-printade veganska fiskprodukten.
Dess huvudingrediens är Promyc, en mykoprotein-ingrediens utvecklad av den svenska startupen Mycorena. Rätten är baserad på filamentösa svampar.
– Samarbetet mellan Revo och Mycorena möjliggjorde anpassningen av Promyc-produktionsprocessen för att uppnå de nödvändiga egenskaperna som passar Revo's 3D-MassFormer-teknologi och andra 3d-printverktyg. Med detta är Mycorenas mykoproteinprodukter fullständigt anpassade till en framväxande tillverkningsteknik som vi tror kommer att spela en nyckelroll i framtidens mat, säger Paulo Teixeira, Chief Innovation Officer på Mycorena.
Läs mer om ämnet: