Återbruk och IoT på verksamheternas hållbarhetsagenda

Återbruk av äldre it, energieffektivisering i datacentret, och nya hållbarhetskrav på leverantörer. Det är några lösningar som lyfts när Voister tar tempen på svenska it-ledare inför en hållbarhetsträff under Atea Bootcamp.

Ken Proffe2

Ken Granqvist.

Hur arbetar ni för att minska ert klimatavtryck med hjälp av digitalisering och it?

– Vi arbetar med cirkulär it och återbrukar mycket av den it-utrustning vi tar ut i verksamheten. Vi jobbar också med smart cleaning på våra kontor, säger Ken Granqvist, enhetschef it-infrastruktur, ISS Facility Services.

Vad är smart cleaning?

– Vi har IoT-sensorer som känner av hur vi rör oss i lokalen och om hur luften är och värmen är. Det gör att vi kan optimera våra kostnader.

Lagerkvist Proffe2

Anders Lagerkvist.

Hur arbetar ni för att minska ert klimatavtryck med hjälp av digitalisering och it?

– Eftersom att vi är en kommun med tusentals användare från olika verksamheter, passerar många datorer och telefoner vår verksamhet. Därför arbetar vi med livslängd, det vill säga att dels få hårdvara att leva så länge som möjligt i vår egen verksamhet, dels att kunna sälja den vidare så att den kan återanvändas i andra verksamheter i Sverige och världen. På så sätt minskar klimatavtrycket för hårdvaran som producerats, säger Anders Lagerkvist, it-chef, Härryda kommun.

Hur arbetar ni för att minska ert klimatavtryck med hjälp av digitalisering och it?

Södra Proffe2

Linda Vergili.

– Vi har precis tagit fram en processkarta som vi håller på att implementera i verksamheten. Just nu satsar vi på att maximera livslängden för all vår it-utrusning, säger Linda Vergili, hållbar it, Södra.

Vad hoppas ni på för resultat i en sådan maximering?

– Vi vill ju såklart att vår it-utrusning ska användas så länge det går så att vi inte behöver byta ut den bara för att det sägs att den ska bytas ut. Det är också en ekonomiskt fråga, och givetvis en hållbarhetsfråga.

Kris Proffe2

Kristof Tornelv.

Hur arbetar ni för att minska ert klimatavtryck med hjälp av digitalisering och it?

– På vårt infrastrukturområdet tittar vi på hur vi skulle kunna dra ner på den CPU-kraft som inte används dygnet runt i våra VMware-miljöer. Vi ser även över våra inköp, så att vi köper från leverantörer som är klimatsmarta och leverantörer som ser till att det finns en återvinningsplan för gamla servrar och liknande, säger Kristof Tornelv, it-infrastrukturarkitekt, Halmstads kommun.

Vaga Proffe2

Jesper Lagernäs.

Hur arbetar ni för att minska ert klimatavtryck med hjälp av digitalisering och it?

– Vi fortsätter att arbeta nära 100-procentklubben och försöker återvinna så mycket som möjligt. Nästa steg som vi har börjat titta på är att göra scoreboards för leverantörerna, så att vi kan jämföra både pris och klimatavtryck när vi köper in olika typer it-tjänster och -produkter, säger Jesper Lagernäs, CIO, Vagabond.

Vad hoppas ni uppnå?

– Att vi får en lite annan agenda än att det bara handlar om pris, och att vi utökar det hållbarhetsarbete vi har på Vagabond.

100%-klubben är ett projekt som drivs av Atea. Atea vill att alla verksamheter, stora som små, tar en aktiv roll för att öka kunskapen kring it-återtag för att få fler att börja agera för att minska sitt miljöavtryck. Målet för alla medlemmar är att få en 100 procent hållbar livscykelhantering av it-produkter. 

Källa: Atea

14 juni 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerhållbarhetFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning