Umeå startar klimatutmaning med öppna data

Björkar Och Umeå Östra Station

Umeå har lanserat klimatutmaningen Open Data Climate Challenge. Målet är att deltagare ska skapa innovativa klimatlösningar med hjälp av Umeås öppna data.

– Vi vill främja samverkan och användningen av öppna data i kampen mot klimatförändringarna. Vi ser fram emot att se vilka smarta lösningar som kan skapas genom denna utmaning, säger Maria Söderlind, central samordnare för Open Data Umeå. 

I utmaningen uppmanas deltagarna att skapa innovativa lösningar och applikationer som adresserar klimatutmaningar. Detta genom att nyttja öppna datakällor tillgängliga på opendata.umea.se och andra liknande källor. 

Utmaningen är öppen för enskilda personer och team runt om i hela världen. Sex finalbidrag kommer att väljas ut av en jury, som bedömer bidragen baserat på bland annat användningen av öppna data, klimatpåverkan, realism och innovationsgrad. 

130 000 kronor i prispengar

Vinnarna får 50 000 kronor, andra pris 30 000 kronor, trean 20 000 kronor och övriga tre finalister erhåller 10 000 kronor var. 

– Vi hoppas att denna utmaning kommer att leda till ökad tillgång till öppna data och ökad samverkan mellan olika aktörer. Vår förhoppning är att någon kommer med den där geniala lösningen som vi inte ens har tänkt på än.Tillsammans kan vi göra verklig skillnad för klimatet, säger Maria Söderlind.

Huvudarrangör är Open Data Umeå, som är en del av Umeå kommun. Sista dagen för att skicka in ansökningar är den 27 augusti.

24 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng