Illegal marknadsplats stoppas i omfattande internationell Europolinsats

Europol Building, The Hague, The Netherlands

Europols huvudkontor i Haag, Nederländerna.

Flera svenska regioner har under ledning av FBI, Europol och nederländsk polis deltagit i en omfattande operation mot den illegala marknadsplatsen Genesis market. Den digitala marknadsplatsen har under många år handlat med stulna inloggningsuppgifter som sedan sålts vidare runt om i världen.

Enligt nättidningen Security User har 17 länder, inklusive Sverige, deltagit i operationen. Samtidigt har en Europol-koordinerad insats genomförts, med syfte att utreda marknadsplatsen. Därmed har nu både marknadsplatsen och dess infrastruktur kunnat stängas ned, vilket lett till att fortsatt verksamhet förhindrats och att identifiering av marknadsplatsens brukare har möjliggjorts.

Åtta misstänkta i Sverige

Åtta misstänkta återfinns i Sverige och drygt 15 000 drabbade datorer, innehållande cirka 875 000 inloggningsuppgifter, har identifierats.

– Inför tillslaget hade vi flera nationella videomöten för att diskutera taktik och upplägg. Förutsättningen var att vi skulle genomföra tillslag mot alla misstänkta på en och samma dag, säger förundersökningsledaren Ola Gripö på KCB, enheten för komplexa cyberbrott, i region Bergslagen där en av de misstänkta återfunnits, till Security User.

I tillslaget mot den misstänktes bostad genomfördes senare en husrannsakan.

– Det säkrades gods som nu undersöks av it-forensiker. Den misstänkte sitter frihetsberövad för annan brottslighet och han satt frihetsberövad dagen för tillslaget. Brottet är förberedelse till dataintrång.

Samlar kompetens från hela Sverige

Enheten för komplexa cyberbrott (KCB) är en regional resurs som verkar i Värmland, Dalarna och Örebro. Övriga delar av Sverige har motsvarande verksamheter. De regionala grupperingarna bildar tillsammans den internationella kontaktpunkten till Europol.

– Vid större och mer komplexa ärenden bygger vi team för att möta utmaningarna på bästa sätt. Teamen kan då bestå av flera kompetenser från olika delar av landet. Det kan vara kompetens kring kryptovaluta, it-säkerhet, it-forensik, analytiker men även poliser med gedigen utredarbakgrund, berättar Tobias Lord, chef för gruppen som utreder komplexa cyberbrott och bevissäkring på nätet i region Bergslagen, till Security User.

2 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Frida JohanssonsäkerhetFoto Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng