Appen som kan alla parkeringsskyltar

Bild På Nofine Och Parkeringsskylt I Telefon

Nofine-appen.

KTH-studenterna Zakarias Hedenfalk och Maximillian Claesson blev trötta på alla krångliga parkeringsregler och böter. Därför skapade de appen Nofine, som kan läsa av och förklara parkeringsskyltar.

– När vi skulle ta körkort var ingen av oss särskilt intresserad av skyltar, fokus låg bara på att ta kortet. Det var först efteråt som vi insåg hur svårt det var med parkeringsregler. Vi tänkte: ”Kan det inte bli enklare? Kan vi inte göra en app?”, säger Zakarias Hedenfalk, till tidningen Mitt i Stockholm.

Sagt och gjort. Tillsammans har Zackarias Hedenfalk och Maximillian Claesson utvecklat appen Nofine under ett knappt år. Med Nofine fotar du skylten du har framför dig, och får svar direkt huruvida det är någon avgift, hur länge du får parkera, och om andra saker som kan vara bra att veta.  

Ännu har ingen som använder appen hört av sig med att man fått en parkeringsbot.

– Är du lika dålig på p-skyltar som vi var tror jag att appen kan gynna dig, säger Zackarias Hedenfalk.

35 000 nedladdningar

Det började som ett sidoprojekt utanför studierna. Idag har appen 35 000 nedladdningar, och Zackarias Hedenfalk, som enligt egen utsago blivit arbetsskadad av alla skyltar han stirrat på om dagarna, hoppas på en lansering utomlands.

– Det är ju ännu svårare att förstå skyltarna när man är ute och reser, säger han.

Nofine

Tjänsten kan genom AI-avläsning översätta och tolka majoriteten av alla parkeringsskyltar i Sverige.

Tjänsten ger ut all tänkbar data som regler, dimensioner och plats för skylten. Tjänsten kan även avgöra om skyltar bryter mot trafik- och vägmärkesförordningen, vilket gör det möjligt att säkerställa att skyltningen sker på ett korrekt sätt.

Källa: Nofine

29 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Nofine

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng