AI möjliggör konstsamarbete över fem århundraden

Staty På Tekniska Museet Skapad Av Ai; Galleri Ai

The Impossible Statue på Tekniska museet i Stockholm.

Baserat på arvet från fem ikoniska skulptörer har en samarbetspartner till Tekniska museet, med hjälp av AI och avancerade digitala tillverkningslösningar, tagit fram ”The Impossible Statue”. Konstverket har den senaste veckan uppmärksammats över hela världen. 

Just nu kan allmänheten se The Impossible Statue på Tekniska museet i Stockholm. Enligt branschnyhetssajten Turismnytt utgör konstverket, tillsammans med en rad andra programaktiviteter, en del av museets nya ”Galleri AI” där temat är just artificiell intelligens. 

Samarbete över fem århundraden

Konstverket är ett AI-genererat samarbete mellan konstnärerna Michelangelo, Rodin, Kollwitz, Kotaro och Savage. Trots att de fem konstnärerna var aktiva under fem århundraden (1400-talet till 1900-talet) har ny AI-teknik och avancerade digitala lösningar för tillverkning, möjliggjort samarbetet. 

Från 2D till 3D

Det är Tekniska museets samarbetspartner Sandvik som tagit fram konstverket. Inledningsvis byggdes en 2D-modell som gjorde det möjligt att föra samman de fem konstnärernas olika stilar. Designen kunde därefter göras om till en komplett 3D-bild vilket med hjälp av verktyg för djupinlärning sedan kunde skapa den slutliga 3D-modellen. 

Staty På Tekniska Museet Skapad Av Ai; Galleri Ai Sta

The Impossible Statue.

Sandvik använde mänsklig positionsuppskattning för att definiera kroppen, videospelsalgoritmer för att generera realistisk vävnad och till sist specialiserad AI för att säkra att inga detaljer gått förlorande under processen. 

Verktygen och verifieringen som användes under skapandet av statyn är desamma som vid tillverkning av komponenter till flygplansmotorer, medicinska implantat och elbilar, applikationer med krav på mycket hög kvalité och precision. 

24 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Frida JohanssondigitFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng